Hlavní obsah
Online

Neodstoupím. Odvolat mě může jen prezident, brání se Mynář

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vratislav Mynář.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace v souvislosti se zdravotním stavem prezidenta sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Vojenská nemocnice informovala Senát, že prezident není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat funkci. Prognózu, že se jeho zdravotní stav v dohledné době zlepší, označili lékaři za nejistou. - čtěte ZDE

- Senátní komise se shodla, že jsou naplněny podmínky pro aktivaci článku 66 a odebrání prezidentských pravomocí. Lídři parlamentních politických stran se na odpoledním jednání shodli, že s aktivací článku 66 budou pokračovat. Před hlasováním si ale vyžádají ještě jednou zprávu o zdraví Miloše Zemana. - čtěte ZDE

- Kancléř Vratislav Mynář podle lékařů už minulou středu věděl, že prezident není schopen práce. Přesto poté do nemocnice pozval předsedu Sněmovny Radka Vondráčka a společně tvrdili, že prezident rozhodl o svolání schůze Sněmovny. - čtěte ZDE

- Policie začala prověřovat možné protiprávní jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice. Premiér vyzval kancléře Mynáře k rezignaci, pokud tak neučiní, premiér ho po případném převzetí prezidentských pravomocí odvolá.

  • Poslanci: Ano aktivaci článku 66. Ne dříve než 8. listopadu

    Pravděpodobná budoucí vláda z většiny sdílí názor senátorů. Z řady vystupuje jenom lídr lidovců Marian Jurečka, který dosavadní informace nepovažuje za dostatečné. Chtěl by navrhnout svolání odborného lékařského konzilia, které by prošetřilo zdravotní stav prezidenta.

  • Schillerová: Poslanci ANO se postavili za Vondráčka

    Nová předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že se poslanci postavili za dosavadního předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) ohledně jeho návštěvy u prezidenta Miloše Zemana.

    „Řešili jsme celou situaci kolem návštěvy pana předsedy Vondráčka v nemocnici u pana prezidenta. Musím říct, že pan Vondráček okolnosti velmi detailně vysvětlil. Omluvil se za to. Řekl, že to byla chyba, ale zároveň nebyl informován o okolnostech, které vyšly následně najevo. Trvá si na všem, co k návštěvě řekl. Poslanecký klub hnutí ANO se za něj velmi silně většinou svých hlasů postavil,“ uvedla Schillerová. Zároveň ale poslanci ANO odvolali Vondráčka z vyjednávacího týmu hnutí ANO ke složení Poslanecké sněmovny. Jaroslava Faltýnka (ANO) tak v něm doplní právě Schillerová.

  • Mohl se Mynář dopustit sabotáže? Policie kancléře prověřuje

    Podstata policejního prověřování se dá snadno odhadnout: Jde o podezření, jestli kancléř Mynář, případně další lidé z Hradu, záměrně netajili, že je na tom prezident špatně. A proto, aby mohli sami rozhodovat místo Zemana - například jak budou vypadat povolební vyjednávání, koho prezident jmenuje soudcem nebo - jak už bylo zmíněno - kdy se sejdou nově zvolení poslanci na ustavující schůzi, píše níže v článku reportér Vojtěch Blažek.

  • Dění kolem Zemana komplikuje předání moci v Česku, píší zahraniční média

    Dění kolem hospitalizace českého prezidenta Miloše Zemana se i dnes věnují některá zahraniční média. Zpravodajský web BBC v titulku své zprávy píše o „české bouři“ a informuje mimo jiné o zahájení vyšetřování pro podezření z trestných činů proti republice. Vícero zdrojů soudí, že Zemanovy zdravotní problémy a možné převedení části jeho pravomocí na premiéra Andreje Babiše a na šéfa dolní parlamentní komory jsou komplikací z hlediska hladkého předání moci po sněmovních volbách.

    Už v pondělí s takovým hodnocením přišel web Politico, podle kterého je proces sestavování nové vlády od posledního převozu Zemana do nemocnice zahalen nejistotou, „částečně proto, že ani nemocnice, ani Zemanovi spolupracovníci neposkytli žádné informace o jeho stavu“. O vývoji informovala i americká televize CNN, podle níž prezidentova hospitalizace vyvolala politický pat.

  • Vystrčil: ANO a SPD jsou k článku 66 rezervované

    Předseda Senátu Miloš Vystrčil uvedl, že se se všemi zástupci stran, které se dostaly do nové Poslanecké sněmovny, shodli na tom, že nálezy ÚVN k prezidentově zdravotnímu stavu jsou závažné a že je nutné hledat řešení. Ne všechny však nadšeně přijaly možnost aktivace článku 66 Ústavy. „Cítil jsem rezervovaný přístup ze strany hnutí ANO a SPD. Ale neříkám, že se nebudou účastnit. Přístup byl rezervovaný, uvidíme, jak to dopadne,“ řekl.

    Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

    Miloš Vystrčil informuje o vývoji situace okolo prezidenta.

  • Na koho přejdou pravomoci prezidenta

    Vzhledem k dění posledních dní a zdravotnímu stavu prezidenta České republiky Miloše Zemana se hovoří o článku 66 Ústavy ČR. Jaké je jeho znění, jak ho lze aktivovat a na koho přecházejí pravomoci prezidenta ČR?

  • Senát by mohl o aktivaci článku 66 jednat 5. listopadu

    Přesné datum, kdy se Senát sejde, aby schválil aktivaci článku 66 Ústavy, ještě nepadlo, předseda Senátu Miloš Vystrčil však odhadl termín 5. listopadu. Termín chtějí koordinovat s termínem první řádné schůze Poslanecké sněmovny. Ta naváže na ustavující schůzi, která je svolaná na 8. listopad. Před ní chtějí ještě požádat ÚVN o aktualizaci zprávy o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana. „Ve zprávě ÚVN je sice napsáno, že je malá pravděpodobnost, že by se stav prezidenta změnil. Na druhou stranu i malá pravděpodobnost je nějaká pravděpodobnost. Je dobré se zeptat, zda se stav změnil, či nikoliv,“ uvedl.

  • Petříček o odebrání diplomatického pasu Nejedlému: Babiš se chce zalíbit

    Tomáš Petříček, bývalý ministr zahraničí, se dnes pro Seznam Zprávy vyjádřil k chystanému odebrání diplomatického pasu poradci prezidenta Martinu Nejedlému. „Jsem v tomto konzistentní. Myslím si, že tady se ke všem musí přistupovat stejně, a pokud byl diplomatický pas vydán, tak do chvíle, než pominou ty důvody, proč byl konkrétní osobě vydán, tak bychom neměli přistupovat k nějakým nestandardním krokům. Může se nám to líbit i nelíbit, ať už se jedná o osobu pana Nejedlého, která je velmi kontroverzní, tak stejně bychom měli všem měřit stejným metrem,“ míní. „A v době, kdy jsem toto řešil, tak důvody pro vydání, které byly – to, že je externím poradcem pana prezidenta a může ho doprovázet na zahraničních cestách – byly validní, byly platné. A pokud bych mu jej odebral, aniž by tyto důvody pominuly, to bych asi překročil své pravomoce. Je to podle mého názoru v tuto chvíli do jisté míry spíš důkaz toho, že Andrej Babiš si uvědomil, že už Miloše Zemana nepotřebuje, že mu asi Miloš Zeman v tuto chvíli s ničím nepomůže, a taková jistá snaha se zalíbit. Takové laciné gesto. Ve chvíli, kdy pravděpodobně prezidentův zdravotní stav není takový, aby mohl cestovat, ale stále je ve funkci, tak je otázka, aby ty věci byly formálně dovršeny.“

  • Mynář: Odvolat mě může jedině prezident

    Mynář uvedl, že prezidentem je Miloš Zeman a jako jediný má právo ho odvolat. K výrokům jakýchkoliv politiků se nebude vyjadřovat.

  • Babiš dorazil na jednání o Vondráčkově návštěvě prezidenta

    V 16 hodin se sejde poslanecký klub ANO. Měl by probrat návštěvu předsedy Sněmovny Radka Vondráčka u hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana.

  • Babiš by mohl podat demisi do rukou nového šéfa Sněmovny

    Na tiskovém brífinku po jednání zástupců Senátu s předsedy stran zvolených do nové Poslanecké sněmovny se řešila také organizace kroků, které bude muset prezident udělat po ustavení Sněmovny. Podle Petra Fialy (ODS) by stávající předseda vlády Andrej Babiš (ANO) musel podat demisi do rukou nově zvoleného předsedy nebo předsedkyně Sněmovny.

  • Před aktivací článku 66 si parlament vyžádá novou zprávu

    Předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala uvedl, že před aktivací článku by si obě komory Parlamentu měly vyžádat novou zprávu o způsobilosti prezidenta od Ústřední vojenské nemocnice. „Tuto zprávu by si nejspíš vyžádat opět předseda Senátu,“ řekl k tomu Fiala. Nové stanovisko si Parlament vyžádá proto, aby věděl, že stav prezidenta popsaný v současné zprávě, přetrvává.

  • Šéfka TOP 09: Mynář už kancléřem nemá být dávno

    Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dnes pro Seznam Zprávy uvedla, že bude pro aktivaci článku 66. „Ostatně na setkání s předsedou Senátu, předsedy stran a senátních klubů to zrovna řešíme. Pan vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Mynář reálně může být odvolán premiérem až po aktivaci článku 66. Ostatně, že se jedná o značně problematickou osobnost, je evidentní již několik let a na této pozici nemá co dělat už dávno,“ míní.

  • Mynář na Hradě o stavu prezidenta neinformoval

    Šéf zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák uvedl, že nedostal informace o zdravotním stavu prezidenta. „Dozvěděli jsme se to až z médií. Vůbec nevíme, co nyní bude, není to příjemné. Na druhou stranu, stát musí fungovat, připravujeme přijímání velvyslanců a další akce,“ řekl Jindrák pro iHned.cz.

  • V Senátu jednají předsedové stran

  • Předseda SPD: Je tu jen nějakých 12 řádků

    Předseda SPD Tomio Okamura chce pro rozhodnutí o aktivaci článku 66 ústavy více stanovisek a větší diskusi. Na základě nyní dostupných informací prý není možné se rozhodnout. „V tuto chvíli je tady jen nějaký dopis, který jsme v SPD neviděli. Rozvinula se tady závažná diskuse, ale má to být jen nějakých 12 řádků. Na 12 řádcích nelze aktivovat článek 66,“ řekl po příchodu do Senátu Okamura.

  • Událostmi kolem prezidenta se zabývá i BIS

    Bezpečnostní informační služba se zabývá postupem okolí prezidenta Miloše Zemana v uplynulých týdnech, uvedl server iRozhlas.cz. Událostmi se kvůli podezření ze spáchání trestného činu proti republice zabývá i policie.

  • Kulhánek vyzval Nejedlého, ať vrátí diplomatický pas

    Poradce prezidenta Martin Nejedlý přijde o diplomatický pas. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek ho vyzval, ať ho odevzdá, jinak bude po 7 dnech zneplatněn. Podle zdroje Seznam Zpráv mohlo ministerstvo zahraničí k výzvě přistoupit díky informaci ÚVN, že prezident není schopen pracovní činnosti. Poradce Nejedlý totiž diplomatický pas získal na základě žádosti, ve které se uvádělo, že pas potřebuje k doprovodu prezidenta na zahraniční cesty. Čehož v této chvíli Miloš Zeman není schopen.

  • Babiš: Nejedlý by neměl mít diplomatický pas

    Podle premiéra Andreje Babiše by prezidentův poradce Martin Nejedlý neměl mít diplomatický pas. „Neměl by ho mít, nevím, proč ho má. To musí vyvinout aktivitu pan Kulhánek,“ řekl Babiš Rádiu Impuls. Seznam Zprávy ministra zahraničí Jakuba Kulhánka oslovily s dotazem, zda Nejedlému pas odebere, už v úterý ráno. Otázky ale zatím zůstaly bez odpovědi.

Reklama

Hlavní zprávy