Hlavní obsah

Politici na TikToku. Prezidenta nezastavil trapas, ale varování před Čínou

Foto: Profimedia.cz

Polský prezident Andrzej Duda na sociální síti TikTok.

Reklama

Zatímco česká vláda na čínskou sociální síť TikTok teprve vstupuje, polský prezident Andrzej Duda se z ní stáhl. Doporučila mu to tajná služba.

Článek

„Co je TikTok? Jsem na TikToku?“ ptal se prezident Andrzej Duda v prvním klipu zveřejněném na sociální síti, která je populární zejména mezi mladými lidmi. Majitelem TikToku je čínská společnost ByteDance.

Dudův účet „AndzejDudaNaTikToku“ vznikl loni na konci března, bylo to zhruba šest týdnů před prezidentskými volbami, plánovanými původně na květen.

Prezident v prvním krátkém vzkazu propagoval turnaj v online hraní počítačových her pořádaný ministerstvem digitalizace. Vidělo ho 7 milionů lidí a politici Dudovy spřízněné strany Právo a spravedlnost (PiS) tvrdili, že Dudův příchod na TikTok výrazně pomůže ve volební kampani. „Povedený výstup mimo komunikační bublinu a potvrzení pozice lídra inovací,“ napsal k tomu na Twitteru mluvčí PiS Radosław Fogiel.

Od té doby ale prezident zveřejnil už jen jeden klip, tentokrát o dost vážnější a také méně sledovaný. Mluvil v něm o podpoře polské ekonomiky. „Teď nakupujete po internetu, věnujte pozornost místu, kde se zboží vyprodukovalo,“ motivoval prezident v obleku s kravatou Poláky k nákupu polských výrobků.

Během té krátké doby prezident nasbíral přes 4 000 sledujících a přes 830 tisíc lajků. Po druhém dubnovém videu se ale jeho konto odmlčelo a změnilo se v uzamčené. Důvodů bylo zřejmě víc. Podle deníku Rzeczpospolita se prezidentův štáb bál další vlny kritiky a posměchu, kterou vyvolalo Dudovo rapování o „ostrém stínu mlhy“.

Hlava státu se v květnu zapojila do „Hot16challenge“ – výzvy polských raperů na podporu lékařů a sester bojujících s pandemií koronaviru. Výsledek byl ale rozpačitý a smáli se mu zejména mladší uživatelé sítí.

Obavy z dalšího trapasu ale podle novin nebyly hlavním důvodem konce prezidentského TikToku. „Tím byl dopis, který do prezidentské kanceláře přišel z civilní kontrarozvědky ABW,“ napsala loni Rzeczpospolita. O existenci dopisu psal už v květnu bulvární deník Super Express.

Trumpovo tažení

ABW prezidenta varovala, že není jasné, kde končí osobní data uživatele aplikace, a že existuje riziko cizího vzdáleného přístupu k fotoaparátu v telefonu. Sám prezident nejspíš TikTok osobně nevyužíval, v případě sociální sítě Twitter tomu tak ale je.

Vliv měly zřejmě i polsko-americké vztahy. Administrativa prezidenta Donalda Trumpa totiž dlouhodobě hovořila o tom, že čínský TikTok sahá po příliš osobních datech. Loni v listopadu Trump dokonce podepsal dokument, který zakazuje americkým investorům nakupovat a prodávat akcie čínských firem, jež jsou vlastněné nebo ovládané armádou. Z důvodu národní bezpečnosti se Trump zaměřil právě na TikTok a také Huawei a Tencent. Čína na to reagovala vlastní černou listinou, na kterou zařadila několik amerických společností.

Reklama

Doporučované