Hlavní obsah

„Politici naslibují dálnice v každé Horní Dolní, a když to nejde, svedou to na nás,“ říká šéf Dětí Země

Bez veřejného tlaku úředníci zdivočí, hájí žaloby proti stavbě dálnic Miroslav Patrik.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Kdyby nebylo Dětí Země, musel by si nás stát vymyslet, říká Miroslav Patrik na často slýchanou kritiku, že jeho organizace zdržuje výstavbu dálnic v Česku.

Článek

Podle výroků vrcholných českých politiků patří Miroslav Patrik a jeho Děti Země mezi prominentní nepřátele státu. Ekologický spolek svými obstrukcemi blokuje výstavbu dálnic nebo silničních obchvatů, tvrdí například prezident Miloš Zeman nebo ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Naposledy se spolek Děti Země stal terčem kritiky kvůli dostavbě dálnice D11 za Hradcem Králové nebo D1 kolem Přerova. Patrik se ostrým slovům na svou adresu jen usmívá. „Stát prostě není schopen stavět dálnice rychle, náš vliv na zpoždění je maximálně 10 procent,“ říká čtyřiapadesátiletý veterán ekologického hnutí.

Jaká je úspěšnost Dětí Země v soudních sporech se státem a Ředitelstvím silnic a dálnic? Čí zájmy hájí a kdo tento spolek platí? Ve videu nahoře Miroslav Patrik odpovídá i na to, proč se snažili napadnout rekonstrukci dálnice D1 nebo kdy podají žalobu na prezidenta Zemana.

Reklama

Doporučované