Hlavní obsah

Politici nikdy nechtějí, aby jim veřejnost koukala pod ruce. Proto mění zákon, říká Slonková

Sabina Slonková: Politici využijí každé příležitosti, jak sešněrovat média.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda s trestně stíhaným premiérem v čele v tichosti nachystala novelu zákona, která má novinářům mimo jiné znemožnit publikování informací o trestních kauzách politiků.

Článek

Nově by novináři směli informovat až o rozsudku. Nikoli už o tom, že byl nějaký politik obviněný a proč. Pokud by to udělali, hrozily by především menším nezávislým médiím likvidační pokuty.

„Obecně by to znamenalo, že by lidé neměli právo dozvědět se informace z průběhu trestního řízení,“ říká investigativní novinářka Sabina Slonková v pořadu Reportéři Seznamu. „Co by to znamenalo v praxi, se dá ukázat třeba na živém příběhu hejtmana Davida Ratha, který ještě nemá pravomocný rozsudek. Nově bychom neměli možnost dozvědět se, proč jednotlivé mezitímní rozsudky rozhodly, že je David Rath zproštěn obžaloby – protože se jako důkaz nepřipouštějí odposlechy. Podle nového zákona, jak jej vláda navrhuje, bychom se měli dozvídat pouze finální pravomocné verdikty o podstatě věci, nikoli mezitímní kroky.“

Jaká je motivace politiků? „Nevztahovala bych to pouze na současnou vládu a hnutí ANO. Ono je to politikům vlastní napříč všemi stranami. Byli jsme svědky nejrůznějších pokusů umlčet média za levicových i pravicových vlád. Politici prostě nemají rádi, když jim veřejnost kouká pod ruce. A využijí každé příležitosti, kdy mohou informování sešněrovat. Protože nikdy nevědí, kdy se jim to může hodit,“ říká Slonková.

Podrobnosti o zákoně v úvodním videu. Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každé pondělí od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reportéři Seznamu: S Radkem Nohlem o dění v pražském ANO, s Davidem Janeczkem o hvězdném CR7 a Sabinou Slonkovou o náhubku pro novináře. Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované