Hlavní obsah

Politici odmítli udělat konkurz, ředitele hlavní pojišťovny vyberou sami

Hledá se nový šéf hlavní zdravotní pojišťovny VZP. Tomu dosavadnímu Zdeňku Kabátkovi končí mandát na začátku prosince.

Reklama

Konkurz na nového šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny nejspíše nebude.

Článek

Jméno šéfa největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP nejspíš vybere třicetičlenná správní rada, v níž zasedají převážně politici.

Odmítli přitom návrh, aby se nový ředitel VZP hospodařící se zhruba 230 miliardami vybral ve výběrovém řízení, jak navrhoval člen rady a někdejší náměstek na Ministerstvu zdravotnictví Filip Vrubel. Ten z úřadu odešel takřka okamžitě poté, co se vlády nad resortem ujal Roman Prymula.

Členka správní rady za komunisty Soňa Marková uvedla, že konkurz jako způsob výběru nového ředitele byl shozen se stolu na úterním jednání. Členové rady se prý shodli, že volba ředitele náleží jim.

„Odmítli jsme se zabývat materiálem o výběrovém řízení,“ uvedla Marková. „Byl i kritizován samotný návrh, legislativně ne zcela kvalitní,“ doplnila. Její slova pak potvrdili i další členové zmíněného orgánu VZP.

Na zvolení nového ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny tak má správní rada ještě dvě jednání. Současnému šéfovi Zdeňku Kabátkovi skončí mandát na začátku prosince. Kabátek zatím oficiálně neřekl, zda byl chtěl ve funkci pokračovat.

Ve správní radě VZP má v současné době nadpoloviční většinu hnutí ANO - má osmnáct zástupců. Jde jednak o poslance hnutí a vedle nich o úředníky nominované vládou a Ministerstvem zdravotnictví. Takže si jednoduše nakonec mohou vybrat svého ředitele.

Jenže - jak ukazují situace z posledních týdnů - poslanci ANO se opakovaně postavili proti návrhům Ministerstva zdravotnictví. Změna by nejspíše nastala, kdyby dostali pokyny od premiéra a šéfa hnutí Andreje Babiše.

Kandidátem na nového šéfa VZP je současný Kabátkův náměstek David Šmehlík. Pro Seznam Zprávy na konci srpna nevyloučil, že bude případně o tento post usilovat.

Bývalý poradce exministra Vojtěcha má pověst loajálního úředníka. Podporu má prý také od premiéra Babiše.

V poslední dnech se psalo, že by post mohl získat i exministr Vojtěch. Ten na dotaz MF Dnes, zda by se mohl do VZP vrátit (dříve působil ve správní radě), uvedl: „Není to na pořadu dne.“

Vojtěch už v době, kdy byl ministrem, přitom nebyl oblíbený mezi některými poslanci ANO. Právě těmi, kteří sedí ve správní radě VZP. A kteří teď budou o novém řediteli pojišťovny nejspíše hlasovat.

Reklama

Doporučované