Hlavní obsah

Proč politici chodí do Sapy? Kvůli střihu to není, míní vietnamský kandidát

Foto: Facebook sang.eu

Kandidát do Poslanecké sněmovny Tran Van Sang.

Reklama

Tran Van Sang se chce stát prvním vietnamským poslancem. Není ale sám, kdo má zájem o hlasy vietnamské komunity.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stovky večerek a menších prodejen po celé zemi, které provozují vietnamští obchodníci, oblepily plakáty adepta na poslance Tran Van Sanga. Šestatřicetiletý vystudovaný marketér s asijskými kořeny na nich sděluje, že se chce stát „prvním vietnamským poslancem v ČR“.

Jako hlavní důvod své kandidatury uvádí zastoupení cizinců v parlamentu. „800 tisíc cizinců v České republice tu de facto nemá svého zástupce v Poslanecké sněmovně. Chybí zde zástupce lidí, kteří sice nemají občanství, ale žijí zde, pracují a odvádějí velké peníze do státní kasy,“ řekl Seznam Zprávám Sang, který například navrhuje, aby občanství dostal každý, kdo v Česku vystuduje doktorát.

Pražská trojka Aliance pro svobodu, za níž stojí miliardář Pavel Sehnal, ale není zdaleka sama, kdo chce získat hlasy vietnamské komunity. Do tržnice Sapa zamířil před volbami premiér Andrej Babiš, aby se tu společně s vicepremiérem Karlem Havlíčkem nechal ostříhat.

Video pro Facebook si v Sapě natočila i ministryně financí Alena Schillerová. A místopředseda ODS Martin Kupka zase před několika dny sdílel fotku se členy vietnamského svazu.

Sang si uvědomuje, že Aliance nemá podle průzkumů šanci proniknout do Sněmovny. Doufá ale, že mu kandidatura z viditelného místa kandidátky pomůže v budoucí politické kariéře. V Praze založil největší centrum pro integraci Vietnamců, jednou týdně vysílá pořad o aktuálních politických a společenských tématech.

Mezi Vietnamci platí za influencera, jeho stránku sleduje 50 tisíc lidí. „Držím se hodnot konfuciánství, citu pro životní hodnoty. Kdybych se tím neřídil, po šesti letech provozování integračního centra by mě naše komunita nesnášela a nevylepila by si můj ksicht na tisíc obchodů,“ myslí si Sang.

Tran Van Sang

Šestatřicetiletý Tran Van Sang žije v České republice od roku 1995. Je místopředsedou hnutí Zdraví Sport Prosperita a není to poprvé, co se uchází o hlasy voličů. V roce 2019 kandidoval do Evropského parlamentu, loni se na kandidátce ČSSD ucházel o krajský mandát v Ústeckém kraji. Do Poslanecké sněmovny kandiduje poprvé, figuruje na třetím místě pražské kandidátky Aliance, za níž stojí miliardář a předseda ODA Pavel Sehnal.

Podle českého vietnamisty a anglisty Ondřeje Slówika, žijícího ve vietnamském Ho Či Minově městě, by si Vietnamci, kterých v Česku žije kolem 70 tisíc (z nich jen menší část disponuje českým občanstvím a možností volit ve sněmovních volbách), svého poslaneckého zástupce minimálně statisticky zasloužili. Sang podle něj může probudit větší zájem o politické dění u mladé vietnamské generace.

S tím souhlasí i Sangův vrstevník, vietnamský advokát Viet Do Pham, kterého Seznam Zprávy oslovily. „Je dobře, že s tímto otevíráním české politiky pro Vietnamce začal. Nezastupoval by jen vietnamskou komunitu, ale cizince jako takové. Mladí Vietnamci ho mohou mít za vzor, mohlo by je to motivovat k většímu zájmu o veřejné dění,“ myslí si Pham, který v Česku vlastní firmu na výrobu takzvaných „zvyšujících“ bot.

Starší generace vietnamské komunity se podle Phama o politiku zajímají ještě méně. „Je to dáno tím, že z Vietnamu mají zažitou zkušenost komunistického režimu. Navíc neznají příliš dobře český jazyk, jsou závislí na informacích, které my jim přeložíme,“ vysvětluje Pham.

Informace o dění v české politice se mladí Vietnamci snaží starším zástupcům komunity zprostředkovat například skrze zpravodajský portál VietInfo píšící v jejich rodném jazyce.

Pruty místo koblih

Sang na svých billboardech mladým lidem nabízí například internet zdarma. „Říkám: Nedávejme hladovým ryby, protože je hned sní. Dejte jim spíš prut. Mladé neuplatíte koblihou, je třeba jim slíbit nějakou smysluplnou budoucnost - aby nespláceli jen dluhy starších,“ popisuje své cíle.

Z českých politiků mladé Vietnamce podle Sanga nejvíce oslovoval bývalý poslanec TOP 09 Dominik Feri, který však na jaře kvůli sexuálnímu skandálu v politice skončil. O politice pro mladé prý Sang jednal s bývalým lídrem spolku Milion chvilek pro demokracii Mikulášem Minářem, který založil a později utlumil hnutí Lidé Pro.

„Diskutovali jsme spolu, když měl chuť se do politiky pustit. Říkal jsem mu tehdy, že jsem schopen dodat solidní kandidáty v Ústeckém či Plzeňském kraji. Je škoda, že do toho nakonec nešel, je to mladý člověk, který dokázal vylákat do ulic statisíce lidí, mladých i starších,“ popisuje Sang.

Ve vietnamské komunitě prý nelibě nesou, že si na ně politici vzpomenou vždy před volbami. Babišův výlet do Sapy označují za ryze pragmatický.

„To setkání nesouviselo s vietnamskou komunitou, šlo čistě o marketing ANO - nikoliv vlády. Rozdávaly se tam knížky, Babiš lákal voliče. Přišlo mi to jako vyčůraný krok. Kdyby to mysleli vážně, měli by někoho z Vietnamců třeba na kandidátce hnutí,“ myslí si Sang.

Podle Sanga je Babiš mezi Vietnamci nejdiskutovanějším českým politikem, kterému však podle něho hlas hodí spíše málokdo - a to kvůli dřívějším prohlášením, že Vietnamci neplatí daně, nebo kvůli zavedení EET.

Zdůrazňuje, že vietnamská komunita pomáhala v době koronaviru, kdy šila pro české záchranáře, lékaře či sestřičky ochranné pomůcky, kterých tu byl zpočátku zoufalý nedostatek. A nelíbí se mu, že česká vláda pak poslala 250 tisíc vakcín do Vietnamu, kde si je „jen rozdělí komouši mezi sebou“.

Těžká váha Filip

Řadě politiků jde podle Sanga i právníka Phama spíš o byznys s vietnamskou vládou než o Vietnamce žijící v Česku. „Vietnamská vláda vidí, že česká vláda se o Vietnamce zajímá, což se může hodit v obchodních jednáních mezi českou a vietnamskou delegací,“ vysvětluje si předvolební zájem Pham.

Kromě premiéra Babiše zmiňují například europoslance Jana Zahradila nebo šéfa komunistů Vojtěcha Filipa. Podle vietnamisty Slówika má předseda českých komunistů ve Vietnamu významnější pozici než například Andrej Babiš či Miloš Zeman.

„Dle výkladu vietnamského diplomatického bontonu má jako předseda komunistické strany stejnou, ne-li větší váhu než premiér či prezident země. Česká republika má v jeho osobě oproti jiným evropským zemím, kde komunistická strana v parlamentu nefiguruje, v ruce určitý diplomatický trumf, i když dost možná již jen příštích čtrnáct dní,“ uvádí Slówik s narážkou na to, že KSČM hrozí ve volbách vypadnutí ze Sněmovny.

Sangovi se ale nezdá ani další politik s asijskými kořeny - předseda SPD Tomio Okamura. „Jeho jméno ve vietnamské komunitě vůbec nerezonuje. Má xenofobní názory, jeho původ nehraje roli. Vietnamce naopak štvou jeho radikální názory,“ míní Sang.

Kdyby se prý stejně v politice choval on, komunita by mu to spočítala, uzavírá kandidát.

Reklama

Doporučované