Hlavní obsah

Politici si už nebudou moci sdílet, co chtějí. Lži budou označeny

Foto: Profimedia.cz

Facebook začal spolupracovat s neziskovou organizací Demagog.cz.

Reklama

Politiky teď bude kontrolovat Facebook s pomocí neziskové organizace Demagog.cz, která bude vyhodnocovat pravdivost toho, co sdílejí. Facebook pak uživatele sám upozorní na nepravdivý obsah.

Článek

Pravdivost zpráv na Facebooku bude v Česku pro největší světovou sociální síť prověřovat v rámci uzavřené partnerské dohody nezisková organizace Demagog.cz. Dosud obsah v tuzemsku pro Facebook hlídala na základě globálního partnerství jen francouzská agentura AFP.

„Demagog bude dělat víceméně ten standardní proces ověřování, který jsme dělali doteď. Budeme si vybírat obsah, který je publikovaný politiky,“ sdělil Seznam Zprávám Petr Gongala, koordinátor projektu Demagog.cz.

„Například pokud politik nasdílí fotografii nebo video a poskytne k němu nějaký komentář, tak to je to, co my můžeme ověřit v rámci systému Facebook,“ dodává Gongala.

Výběr politiků bude záviset na postupech organizace Demagog.cz. „Facebook nám nabízí možnost zobrazit nejzajímavější obsah. Pokud tam najdeme něco, co nás bude zajímat, tak se tomu budeme věnovat. A pak máme svůj vlastní ediční proces, kdy sledujeme přední české politiky a díváme se, co sdílí na síti,“ říká Gongala.

„Zprávu ověříme a vydáme k tomu standardní zprávu a rozbor. Pokud vyhodnotíme, že se jedná fake news, bude se pak uživatelům tento příspěvek zobrazovat méně často. Zároveň by tam mělo být upozornění, že ten obsah je potenciálně nepravdivý,“ popisuje Gongala. Uživatel by také měl mít k dispozici odkaz, kde se může podívat na podrobný rozbor. Tímto zabrání šíření poplašné informace a také se sníží počet lidí, kterým se tato zpráva zobrazí. Stránky a domény, které budou opakovaně šířit nepravdivé zprávy, budou mít snížený dosah a také přijdou o schopnost monetizace a inzerování.

„Chceme, aby byli uživatelé Facebooku dobře informováni, a tak neustále vymýšlíme nové způsoby, jak zastavit šíření falešných informací na naší platformě. Je nám ctí rozšířit náš fact-checkingový program v České republice o spolupráci s platformou Demagog.cz, která ověřuje fakta v Česku již řadu let a zároveň propaguje ověřování faktů pomocí vzdělávacích projektů a workshopů,“ uvedl Guido Buelow z Facebooku.

Podle Petra Gongala by na prvním ověřování mohli začít pracovat již tento týden. „Už jsme dostali přístupy do systému a myslím, že tento týden bychom s tím mohli začít experimentovat.“

V současné době má Facebook více než 60 partnerů, kteří po celém světě ověřují obsah ve více než 50 jazycích. Od února letošního roku v České republice ověřuje obsah také Agence France-Presse (AFP).

Projekt Demagog.cz je platforma, která si dává za cíl kultivovat veřejnou debatu, zejména prostřednictvím ověřování faktických tvrzení politické elity. Její činnost spočívá především v poukazování na nepravdivá a manipulativní vyjádření, která křiví veřejný prostor. Jde o nezávislé a dobrovolnické sdružení, které vzniklo v roce 2012.

K větší četnosti fake news pomohla i koronavirová epidemie. Patří mezi ně například informace, že koronavirus zahyne při teplotě 26 až 27 stupňů Celsia, nebo tvrzení, že jako rychlý test na koronavirus lze využít zadržení dechu. První dezinformace na téma koronaviru se objevily na internetu již v lednu, kdy ruský server spravovaný tamním ministerstvem obrany ve svém textu obvinil Spojené státy, že virus vyvinuly jako biologickou zbraň.

Reklama

Související témata:

Doporučované