Hlavní obsah

Politici vyrážejí proti Airbnb. Poplatek za ubytování má vyrůst na 100 korun za noc

Politici vyrážejí proti Airbnb. Poplatek za ubytování má vyrůst na 100 korun za noc.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poplatek z ubytovacích kapacit vzroste možná razantněji, než jak v novele navrhla vláda.

Článek

Sněmovní rozpočtový výbor trvá na tom, aby maximální sazba mohla činit už od příštího roku 100 korun na osobu a den. Kabinet chce sazbu ponechat příští rok nejvýše na 21 korunách, o rok později by mohla být až 50 korun na osobu a den.

Poplatek by za hosty podle předlohy odváděli i ubytovatelé v soukromí, tedy pronajímatelé zapojení například do služby typu Airbnb. S návrhem výboru nesouhlasí například Asociace hotelů a restaurací ČR, která podporuje vládní verzi novely.

Členové rozpočtového výboru dnes posuzovali pozměňovací návrhy k vládní novele, kterou bude moci Sněmovna schvalovat nejdřív v pátek, pravděpodobně se ale dostane na řadu až na příští schůzi.

Předloha slučuje ubytovací poplatek s rekreačním a lázeňským poplatkem. Nyní může většina obcí vybírat jen poplatek z ubytovací kapacity, který činí až šest korun na lůžko a den. Lázeňský a rekreační poplatek je až 15 korun na osobu a den. Oba poplatky, tedy z ubytovací kapacity a rekreační a lázeňský, mají zavedeny jen ty obce, které jsou lázeňským místem nebo atraktivním turistickým cílem.

Podle asociace je zvýšení poplatku ze současných 21 korun na pětinásobek neadekvátní. „Tento návrh by vedl právě ke skokovému navýšení poplatku, který se v závěru v plné výši přenáší na zákazníky, tedy domácí a zahraniční turisty, a tím poměrně zásadně prodraží pobyty hostů v dané destinaci,“ uvádí asociace ve svém stanovisku.

Cílem předlohy je podle ministerstva financí to, aby nebyli zvýhodňováni vůči hotelům nebo penzionům právě lidé podnikající prostřednictvím ubytovacích platforem typu Airbnb. Vedle Airbnb působí na trhu například FlipKey, HomeAway, HouseTrip, Vacation Rentals nebo Vrbo.

Podle hlavního ekonoma investiční skupiny Natland Petra Bartoně se snaží Airbnb lobbovat za to, aby byla zdaněná. „V New Yorku a dalších městech se snaží domluvit s městskou radou, aby pro ně směla vybírat ubytovací daně od svých uživatelů, čímž šetří výběrčímu daně zcela zásadní náklady dozoru nad dodržováním pravidel,“ uvedl Bartoň. Podle něj se Airbnb takto chová jen v případech, kdy je daňová sazba v „rozumné výši“. Nyní v ČR navrhované částky ji podle něj překračují, a tak města nemohou čekat velkou spolupráci od Airbnb a jiných poskytovatelů, a naopak mohou čekat růst šedé, zcela nezdaněné zóny.

Reklama

Doporučované