Hlavní obsah

Politici z AfD nejsou v buchenwaldském památníku vítáni, vzkázali správci bývalého koncentračního tábora

Členové AfD byli vypovězeni z pietních akcí v Buchenwaldu.Video: Šimon Trantina, Profimedia.cz, AP

 

Reklama

AfD už krok nadace, která se o památník stará, odsoudila. Jde podle ní pouze o politický boj. Památník již dříve zakázal vstup šéfovi durynské buňky této strany.

Článek

Nadace, která se stará o bývalý nacistický koncentrační tábor v Buchenwaldu, vzkázala v dopise politikům z protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD), že nejsou vítáni na pietních akcích. Podle nadace je nutné, aby se zástupci AfD neúčastnili pietních akcí na těchto místech do doby, než se věrohodně distancují od antidemokratických, revizionistických a xenofobních názorů své strany.

V pátek se do Buchenwaldu nedaleko středoněmeckého Výmaru sjeli bývalí vězni a zástupci durynské zemské vlády, aby si připomněli památku lidí, kteří zde zahynuli. Na neděli pak připadá Den památky obětí holokaustu.

Správa památníku předloni zakázala vstup šéfovi durynské AfD Björnu Höckeovi, který při svém projevu v Drážďanech o památníku holokaustu v Berlíně prohlásil, že „my, Němci, jsme jediný národ, který umístil památník hanby do srdce hlavního města“.

Předseda AfD Jörg Meuthen tvrdí, že strana se hlásí ke svobodnému a demokratickému právnímu státu. Je podle něho zdrcující, že něco tak důležitého, jako je připomínka barbarských zločinů holokaustu, které se děly v Buchenwaldu, je zneužíváno v údajném současném politickém boji.

Protestní a protiimigrační AfD, která bývá označována za krajně pravicovou, je od předloňských parlamentních voleb třetí nejsilnější stranou ve Spolkovém sněmu. V zemském parlamentu Durynska je rovněž zastoupena, další volby se v této spolkové zemi budou konat letos na podzim.

Německá civilní kontrarozvědka v několika spolkových zemích sleduje mládežnické organizace AfD a také její konkrétní politiky kvůli aktivitám, jež by mohly jít proti svobodnému demokratickému řádu země. V polovině ledna kontrarozvědka oznámila, že se rozhodla přezkoumat, jestli začít sledovat AfD jako celek.

V koncentračním táboře Buchenwald zemřelo do konce druhé světové války přes 56 000 lidí v důsledku mučení, lékařských experimentů, hladu a nemocí. Nacisté tam zastřelili více než 8 000 sovětských zajatců. Buchenwald byl jedním z největších koncentračních táborů na německém území. V letech 1937 až 1945 jím prošlo asi 270 000 lidí z celé Evropy.

Reklama

Související témata:

Doporučované