Hlavní obsah

Politická deklarace otevírá cestu k vízové povinnosti pro občany EU s výjimkou krátkodobých pobytů

Deklarace o budoucnosti po brexitu pracuje i s možností ukončení bezvízového styku s výjimkou krátkodobých pobytů.Video: Šimon Felenda, AP, Reuters

 

Reklama

Vyjednávací týmy Evropské unie a Velké Británie se shodly na deklaraci o vztazích mezi oběma stranami po brexitu. Členské státy EU ji pak obdržely od předsedy Evropské rady Donalda Tuska. Část dohody se zabývá i bezvízovým stykem mezi Unií a Británií. Ten by mohl platit pouze pro krátkodobé pobyty.

Článek

Členské státy Evropské unie dostaly od předsedy Evropské rady Donalda Tuska návrh politické deklarace o vztazích mezi EU a Británií po odchodu ostrovní země ze společenství. Tusk to oznámil na Twitteru s tím, že na textu se na pracovní úrovni shodly vyjednávací týmy obou stran. V zásadě na dokumentu podle něj panuje shoda i na politické úrovni, musí jej ovšem v neděli na summitu ještě potvrdit šéfové států a vlád.

Deklarace není právně závazná. Na 26 stránkách definuje, co by obě strany chtěly dojednat do budoucna ohledně vzájemné spolupráce v řadě oblastí, včetně klíčového hospodářství.

V neděli na summitu mají šéfové států a vlád 27 zemí unie tuto deklaraci schválit společně s vyjádřením své politické podpory podrobné smlouvě o britském odchodu z EU.

Vízová povinnost pro občany EU?

V dokumentu se píše, že bezvízový styk by měl platit jen pro krátkodobé cesty. To může ale znamenat, že deklarace otevírá cestu k vízové povinnosti pro občany Evropské unie. Základem by měla být reciprocita, tedy shodný přístup obou stran.

Zvláštní oddíl je v deklaraci věnován otázkám dopravy, jak letecké, tak i silniční, železniční a námořní.

Dokument se zabývá také energetikou, spoluprací při mírovém využití jádra či obchodováním s emisními povolenkami. Obě strany mají zájem na těsném partnerství na mezinárodních fórech, včetně řešení otázek jako je ochrana klimatu, finanční stabilita, ochrana zdraví či boj proti protekcionismu v mezinárodním obchodu.

Samostatný oddíl v deklaraci se bude týkat bezpečnostního partnerství, třeba těsné spolupráce při prosazování práva a potírání kriminality, hladké výměny dat i zpravodajských informací a kooperace při odhalování praní špinavých peněz a teroristických aktivit.

Aby fungovala těsná spolupráce EU a Británie na mezinárodním poli, včetně uvnitř OSN a NATO, obě strany by si přály vznik pravidelných konzultací a dialogu o klíčových otázkách. Není například vyloučena účast britského ministra na neformálních schůzkách ministrů zahraničí EU. Obě strany chtějí společně koordinovat uvalování sankcí a spolupracovat při civilních i vojenských misích.

Reklama

Doporučované