Hlavní obsah

Politická krize v Rakousku pokračuje, křeslo se kýve pod ministrem vnitra Kicklem

Sebastian Kurz požaduje odchod současného ministra vnitra z vlády.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Odchod ministra vnitra Herberta Kickla (FPÖ) požaduje rakouský kancléř a předseda Rakouské lidové strany (ÖVP) Sebastian Kurz. Jde ale i o osobní spor.

Článek

Rakouská vládní krize vyvolaná skandálem kolem dlouholetého předsedy protiimigračních Svobodných (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho otřásá i pozicí ministra vnitra z této strany Herberta Kickla (FPÖ). Pro jeho odchod se vyslovil i rakouský kancléř a šéf Rakouské lidové strany (ÖVP) Sebastian Kurz, podle něhož je neudržitelné, aby Kickl zůstal v úřadu během vyšetřování aféry. Úřadující předseda FPÖ a ministr dopravy Norbert Hofer v pondělí prohlásil, že jeho strana je připravena ke stažení všech svých ministrů z vlády, pokud odejde Kickl.

„Jakožto ministři se vzdáme všech svých mandátů, pokud ministr vnitra Herbert Kickl složí své funkce,“ prohlásil Hofer. Kickl řekl, že kancléři odpoledne vysvětlí, že mu nejde o sebe, nýbrž o blaho Rakouska.

Všeobecně se přitom očekává, že Kurz v pondělí po poledni potvrdí Kicklův odchod z vlády. Formálně pak může ministra odvolat na návrh kancléře prezident Alexander Van der Bellen.

„V celé záležitosti je velmi důležitá osobní rovina – Kurz nesnáší Kickla, Kickl nesnáší Kurze,“ říká šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek. „Kickl je dlouhá léta sekerník strany Svobodných. Je to člověk, který pronesl řadu rasistických a xenofobních výroků. Sebastian Kurz není mírně řečeno spokojený s tím, jak Kickl vede velmi strategický resort vnitra.“

Pokud z vlády následně odejdou všichni ministři za FPÖ, převezmou příslušné resorty až do zářijových voleb s největší pravděpodobností úředníci a experti.

V Rakousku se v sobotu rozpadla vládní koalice Rakouské lidové strany (ÖVP) a Svobodné strany Rakouska (FPÖ) poté, co německá média v pátek zveřejnila tajně pořízené video zachycující dosavadního vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho a dlouholetého šéfa FPÖ, jak slibuje veřejné zakázky domnělé ruské investorce výměnou za podporu v předvolební kampani. Strache o víkendu ze svých funkcí odstoupil, vládní koalice se rozpadla a Rakousko míří k předčasným parlamentním volbám.

Lidovecký ministr zodpovědný za záležitosti EU, kulturu a média Gernot Blümel už v noci na pondělí televizi ORF řekl, že očekává odvolání Kickla, který patří mezi nejvýraznější politiky FPÖ.

Kancléř Kurz pak v rozhovorech s deníky Kurier či Österreich potvrdil, že Kickl nemůže jako ministr vnitra nechat „vyšetřovat sám sebe“. Kickl byl přitom v době pořízení videa se Strachem v roce 2017 generálním tajemníkem FPÖ.

Zastánce tvrdé protiimigrační linie Herbert Kickl je podle agentury Reuters nejkontroverznějším ministrem rakouské vlády i kvůli loňské policejní razii v rakouské kontrarozvědce BVT. Policie při razii zabavila i nosiče dat s velmi citlivými informacemi, například o pravicových extremistech. Opozice pak Kickla vinila z pokusu o čistku v BVT.

Reklama

Související témata:

Doporučované