Hlavní obsah

Politické hry mě mrzí, říká Šmarda. Podle stranického kolegy je vhodným kandidátem na ministra

Další komplikace ve vládě. Zeman navrhl neodvolávat ministra Staňka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

ČSSD už vybrala nového ministra kultury. Miloš Zeman ale ve středu premiéru Andreji Babišovi (ANO) doporučil, aby stávajícího ministra Staňka ještě neodvolával. „Mrzí mě, že jsou kolem toho rozehrávány politické hry,“ řekl Seznamu Michal Šmarda, který má Staňkovo místo zaujmout.

Článek

Andrej Babiš se ve čtvrtek kvůli dalšímu postupu zřejmě sejde se šéfem ČSSD Janem Hamáčkem, který ho už písemně požádal o Staňkovo odvolání. Hovořit chce i s Michalem Šmardou (ČSSD), jehož chce Hamáček za Staňkova nástupce. To premiéra překvapilo, protože Šmarda byl proti vstupu ČSSD do vlády s ANO.

„Pan Šmarda byl zásadně proti vstupu ČSSD do vlády, tak mě překvapuje, že je nominován do vlády. Vystupoval velice negativně vůči vládě ČSSD s hnutím ANO, tak určitě budu mít zájem se s ním setkat a vyslechnout, jak to v té vládě myslí,“ řekl novinářům Babiš.

„Moc mě mrzí, že jsme došli do bodu, kdy se celá situace ještě více komplikuje. Moc mě mrzí také to, že to vypadá tak, že jsou kolem všeho rozehrávány politické hry,“ řekl Šmarda pro Seznam Zprávy.

Zeman zdůvodnil odmítnutí Staňkovy demise tím, že ministr odhalil ve svém resortu „závažná ekonomická pochybení“ a neměl by být za tato odhalení trestán. „Pro další postup doporučuji vyčkat výsledků trestního oznámení, které docent Staněk podal ve věci rozkrádání ve svém resortu,“ napsal prezident Babišovi.

Šmarda je podle stranického kolegy vhodným kandidátem

„Prezident Zeman si z ústavní zvyklosti už poněkolikáté dělá trhací kalendář. Proto musíme přistoupit ne ke zvyklosti, ale přímo k tomu, co je napsáno v ústavě,“ komentoval pro Seznam Zprávy aktuální situaci okolo křesla ministra kultury místopředseda ČSSD Ondřej Veselý.

Podle Veselého je Šmarda vhodným kandidátem i proto, že se na komunální a regionální úrovni pravidelně setkával s řízením v oblasti kultury. Odmítá tak některé hlasy, že jakožto starosta Nového města na Moravě není Šmarda pro pozici ministra kultury odpovídajícím kandidátem. „Kultura se na takové úrovni řeší velmi intenzivně. Pochopitelně v tomto případě jde o mnohem větší model, ale postupy a linie práce jsou stejné. Zkušenosti tak má bohaté,“ řekl Veselý.

Ministr Staněk podal trestní oznámení na bývalého ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta i na dva bývalé ředitele Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Prezident v dopise Babišovi napsal, že Staněk neudělal nic špatného, rozkryl údajné praktiky, které jsou v rozporu se zákony, a podal trestní oznámení.

Reklama

Doporučované