Hlavní obsah

Politické strany nás neochrání, myslí si Češi

Foto: vlada.cz

Premiér a ministři po jednání vlády.

Reklama

Současné politické strany nejsou podle názoru české veřejnosti výraznou zárukou právního řádu a bezpečnosti občanů.

Článek

Nejlépe v tomto směru dopadly ČSSD a hnutí ANO, za záruku je považuje 41 procent lidí. Šest parlamentních stran je zárukou demokratických poměrů podle dvou pětin dotázaných. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

V případě ČSSD a ANO sice 41 procent lidí souhlasí s tím, že jsou zárukou práva a bezpečnosti, ovšem ještě větší podíl s tímto tvrzením nesouhlasí. Nejhůře u této otázky dopadla KSČM, kterou za záruku právního řádu a bezpečnosti považuje 22 procent lidí. V případě SPD je to 26 procent, u Trikolóry 27 procent.

Průzkum se uskutečnil od 18. do 29. července a zúčastnilo se ho 972 lidí.

Jako záruku demokracie pak zhruba dvě pětiny lidí vnímají shodně ODS, ČSSD, STAN, Piráty, KDU-ČSL a hnutí ANO. Podíl kladných odpovědí se pohybuje od 43 procent do 39 procent. Pouze u ODS, ČSSD, STAN a Pirátů ale převažují kladné názory nad zápornými. Například u ANO sice 39 procent Čechů s tvrzením souhlasí, ale 44 procent ho odmítá. Nejhůře také v tomto případě dopadly KSČM, SPD a Trikolóra.

Hnutí ANO jasně dominovalo u výroků, že dokáže obhajovat zájmy ČR v zahraničí a má výrazné politické osobnosti. Je také jediným politickým subjektem, u kterého převažoval podíl kladných odpovědí na otázku, zda má strana ekonomický program umožňující hospodářský růst.

V případě podpory rozvoje podnikatelské sféry dopadla nejlépe ODS, program nejvíce zaměřený na sociálně slabé má pak podle lidí ČSSD. V otázce, zda se strany dovedou dobře starat o veřejné finance, u všech výrazně převažovaly negativní odpovědi.

„Podrobnější analýza ukázala, že pro všechny výroky v případě všech zkoumaných stran platí, že souhlas s nimi výrazně častěji vyjadřují samotní voliči těchto stran. Kromě toho se ve zvýšené míře souhlas často objevoval i u dotázaných preferujících strany programově blízké nebo strany uvažující o koaliční spolupráci s daným subjektem,“ uvedlo CVVM.

Reklama

Doporučované