Hlavní obsah

Politické strany před volbami zapomněly na Rusko

Reportérka Michaela Ryšavá o chybějícím tématu Ruska v předvolebních programech.

 

Reklama

Důvodů, proč strany hrozbu ruského vlivu nereflektují, může být několik. A možná i to, že jen nechtějí odradit své potenciální voliče.

Článek

Prezident Miloš Zeman pobouřil Ukrajinu a Evropu výroky o ruské anexi Krymu, americká média upozornila, že v Česku po volbách mohou získat moc politici s vazbami na Kreml. Přesto poslední dny volební kampaně opanoval spor o těžbu lithia a nikoli diskuse o tom, jaký postoj zaujmou v příštích čtyřech letech zdejší politické strany k východní velmoci.

Ani ve volebních programech politických stran se tato problematika až na výjimky vůbec neřeší.

Přitom na nebezpečí ruského vlivu opakovaně upozorňuje i kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba. V poslední výroční zprávě připomíná zejména velké množství ruských zpravodajských důstojníků na českém území.

Přesto většina kandidujících stran jako by tato varování nezaznamenala.

Hrozbu ze strany Ruska a nutnost zachování protiruských sankcí zdůrazňuje v programu jen TOP 09. Hlavní dvě strany, ANO a ČSSD, jimž průzkumy před volbami přisuzují nejvíce voličů, postoj k Rusku nezmiňují vůbec.

Další dvě strany podle průzkumů, komunisté a SPD Tomio Okamury, pak volají po zrušení sankcí, které po anexi Krymu vyhlásila vůči Rusku Evropa.

Proti ruským sankcím se nedávno postavil i šéf hnutí ANO Andrej Babiš, označil je za neúčinné. I to byl jeden z důvodů, proč hnutí opustil vlivný europoslanec Pavel Telička.

„Já jsem ve vztahu k Rusku podstatně obezřetnější než zbytek politické scény. Ještě větší hrozbou by bylo, kdyby Česko oficiálně zastávalo pozici, že sankce nemají smysl a že bychom volali po jejich zrušení. Sankce smysl mají a položme si otázku, jestli by šlo jen o Krym, kdyby sankce nebyly,” uvedl.

Lidovci pak ve svém programu nemluví o Rusku, ale zmiňují nutnost proevropské orientace.

„Rusko úzce souvisí s vysokým podílem euroskepticismu a určitého negativního naladění a jeho představitelů na české politické scéně, ať už je to komunistická strana nebo nyní v poslední době velmi artikulovaně Tomio Okamura, jehož spojenkyně Le Penová je, jak sama přiznává, přímo placena z ruských peněz. V neposlední řadě se na stranu Ruska postavil také Andrej Babiš a tím de facto zesílil protievropskou rétoriku,” říká lidovecký poslanec Ivan Gabal, který se ruskému vlivu dlouhodobě věnuje.

Důvodů, proč strany hrozbu ruského vlivu nereflektují, může být několik. Podle ředitele výzkumného centra AMO Víta Dostála to zkrátka někteří politici nevnímají ve vztahu ke svým voličům jako důležité. V otázce nejsou zajedno a další prý prostě jen nechtějí odradit své potenciální voliče.

Reklama

Doporučované