Hlavní obsah

Politické usmíření: Palestinské hnutí Hamás se dohodlo s Fatahem

Palestinské hnutí Hamás se dohodlo s FatahemVideo: Reuters

 

Reklama

Palestinské radikální hnutí Hamás dosáhlo dohody o politickém usmíření se soupeřící stranou Fatah. Po dvoudenním jednání v Egyptě to ve čtvrtek oznámil v prohlášení šéf Hamásu Ismáíl Haníja. Fatah se zatím nevyjádřil.

Článek

Detaily dohody mají být v poledne ohlášeny na tiskové konferenci v egyptské metropoli. Podle tiskových zpráv z Gazy a Ramalláhu se toto kolo smírčích rozhovorů zaměřilo výhradně na administrativní a správní záležitosti, nikoli na vojenské.

Zástupci obou organizací jednali dva dny v Egyptě a prostředníkem byla egyptská tajná služba. „Fatah a Hamás dnes brzo ráno dosáhly s velkorysou pomocí Egypta dohody," uvedl Haníja.

Mluvčí Fatahu ještě před zahájením rozhovorů řekl, že cílem tohoto kola bude umožnit palestinské samosprávě operovat i v Pásmu Gazy. „Chceme rozšířit vládu práva na Gazu, tak jak je tomu na Západním břehu Jordánu,” sdělil mluvčí.

Hamás dal před třemi týdny najevo, že je připraven předat odpovědnost za správu Gazy samosprávě.

Hamás vyhrál v roce 2006 volby na palestinských územích, ale vláda, v níž byl zastoupen, nezískala mezinárodní důvěru a rozpadla se. V bojích mezi Fatahem a Hamásem pak zvítězil v Pásmu Gazy a od roku 2007 mu vládl. Oslabila ho ale izraelská a egyptská blokáda, několik konfliktů s Izraelem a mezinárodní izolace.

Izraelský tisk upozorňuje, že i když je nyní Hamás ochoten dělit se o vládu v pásmu, v bezpečnostních otázkách shoda nepanuje. Hamás má vlastní ozbrojené křídlo a o něm se v Egyptě nyní nehovořilo.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás řekl nedávno v rozhovoru s egyptskou televizí, že nepřistoupí na to, aby si toto ozbrojené křídlo ponechalo zbraně. Haníja o den později prohlásil, že se Hamás nehodlá vzdát kontroly nad svými zbraněmi, avšak je připraven rozhodovat spolu s Fatahem o tom, kdy a jak budou použity.

Reklama

Související témata:

Doporučované