Hlavní obsah

Političky: Covidové číslo je děsivé, dechberoucí, vláda musí jednat razantně

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Olga Richterová.

Reklama

aktualizováno •

Výrazné české političky dnes uvedly, že aktuální covidový rekord staví vládu před úkol razantně zareagovat.

Článek

V souvislosti s opatřeními proti epidemii koronaviru místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová uvedla, že končící vláda Andreje Babiše bude muset ve čtvrtek na svém jednání přijmout „razantní opatření“. Poukázala na rekordní nárůst počtu nakažených, jichž za úterý přibylo přes 22 000. „To číslo je děsivé, dechberoucí,“ řekla.

Ministryně se vyhnula odpovědi na to, jaká opatření by vláda měla přijmout a zda je třeba vyhlásit nouzový stav. Podle ní bude záležet na tom, co doporučí ministerstvo zdravotnictví.

Místopředsedkyně Pirátů a Sněmovny Olga Richterová uvedla, že končící vláda v postupu proti pandemii opakuje chyby z loňského podzimu, kdy byla epidemie koronaviru také na vzestupu. Za hypotetickou označila otázku, zda by Piráti podpořili obnovení nouzového stavu. Podpořila dodržování protiepidemických opatření. „Svoboda jednoho je omezena svobodou druhého, je důležité být k sobě ohleduplní,“ uvedla.

U Hlávkovy koleje dnes bývalý český prezident Václav Klaus řekl naopak toto: „My, ke kterým 17. listopad 1939 dodnes nepřestal naléhavě promlouvat, my, kteří jsme aktivně prožili události listopadu 1989, začínáme mít obavu, že se navracejí časy, o nichž jsme si mysleli, že se už nikdy vrátit nemohou,“ řekl Klaus, jenž patří ke kritikům opatření proti šíření pandemie koronaviru.

Za své vystoupení loni 28. října, kdy neměl navzdory tehdejším vládním opatřením nasazenou roušku, dostal pokutu. Odvolal se proti ní, považuje ji za politický akt.

Ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) na twitteru uvedl, že v listopadu 1989 lidé ukázali, že když se spojí, nemají totalita a zloba šanci a svoboda zvítězí. „Obzvlášť v této době, kdy musíme zahlazovat příkopy mezi lidmi vyhloubené nejen covidem, je to aktuální. Svoboda nemůže fungovat bez lidské slušnosti a solidarity,“ poznamenal.

Reklama

Doporučované