Hlavní obsah

Politickými náměstky na MPO budou Silvana Jirotková a Jan Dejl

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) a premiér Andrej Babiš (za ANO).

Reklama

První politickou náměstkyní na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) se stane Silvana Jirotková, jež dosud vedla státní agenturu CzechInvest. ČTK to řekl ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). V polovině května si přivede ještě druhého náměstka, bude jím Jan Dejl z ministerstva financí, potvrdil dnes ČTK ředitel komunikace MPO Jan Piskáček.

Článek

Jirotková bude podle ministra jeho „pravou rukou“ a bude mít na starosti inovace, investice a bude dohlížet na zastřešení a větší provázání státních agentur CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism. Dejl bude mít na starosti ekonomické řízení organizací ministerstva.

„Paní Jirotková je respektovaná státní manažerka moderního střihu. Je neovlivnitelná, zná dobře mezinárodní i lokání prostředí a je odborně schopná. Myslím si, že resort rozsvítí,“ řekl Havlíček, který do funkce nastoupil v úterý.

Havlíček již minulý týden avizoval, že hned po svém příchodu na ministerstvo vymění oba politické náměstky – Alexandru Rudyšarovou a Ivana Pilného (ANO) a přivede odborníky z různých sfér. Uvedl, že s premiérem Andrejem Babišem (ANO) personální změny neřešil.

Jirotková se generální ředitelkou státní Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest, která pomáhá lákat zahraniční investory do Česka a podporuje české firmy, stala loni v březnu. Předtím tam působila jako ředitelka odboru interních projektů.

Dejl je nyní na ministerstvu financí vedoucím oddělení Podpora exportu a strategického významu. Doposud zodpovídal za výkon akcionářských práv státu v klíčových firmách, jako jsou Letiště Praha, ČEPRO, MERO, ČEB, EGAP a ČEZ.

Bývalá ministryně průmyslu Marta Nováková při svém odchodu uvedla, že by se všechny tři agentury, tedy CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism, měly propojit do poloviny letošního roku. Havlíček k tomu ČTK řekl, že se nejdříve musí vyřešit sídlo agentur, aby všechny byly na jednom místě, byly dopravně dostupné pro klienty a aby byly vybaveny pro zákazníky tak, jak se očekává v době nových technologií. Původní objekty v centru Prahy se dají podle něj využít jinak a na nákladech jednotlivých agentur by se mohlo uspořit až 30 procent.

„Chci obratem vidět seznam všech zaměstnanců, nabízených služeb, režijních nákladů. Spočítáme, o kolik půjde lidí, co lze pospojovat ve smyslu společné správy a kam vše umístit,“ dodal.

Reklama

Doporučované