Hlavní obsah

Politik Bartík napsal na Facebook, že má Zeman rakovinu. Státní zástupce definitivně vyloučil trestný čin

Prezident Miloš Zeman na sjezdu SPD.

Reklama

aktualizováno •

Brněnský politik Svatopluk Bartík před rokem prohlásil, že prezident Miloš Zeman má rakovinu a zbývá mu pár měsíců života. Policie v prosinci odložila trestní oznámení, nyní podle serveru Lidovky.cz státní zástupce zamítl i Zemanovo odvolání.

Článek

Podle Lidových novin státní zástupce zamítl stížnost Hradu proti odložení trestního oznámení na brněnského politika Svatopluka Bartíka.

Policie v prosinci odložila trestní oznámení prezidenta Miloše Zemana na brněnského politika Svatopluka Bartíka, který před rokem prohlásil, že má Zeman rakovinu a zbývá mu pár měsíců života. Pražský hrad proti rozhodnutí podal stížnost.

Policie prověřovala dva možné přečiny. „Jeden je pomluva. Tam policejní orgán dospěl k závěru, že není dána subjektivní stránka v podobě úmyslu, což zákon vyžaduje,” uvedl dozorující státní zástupce Arne Nekula.

Dále policie zvažovala poškozování cizích práv. „Nebyla naplněna objektivní stránka. Nedošlo k vážné újmě na právech,” řekl Nekula a dodal, že primárně by věc měla být řešena v civilním sporu.

Policie prověřovala Zemanův zdravotní stav k datu, kdy Bartík o jeho údajné rakovině informoval. „Byla vyžádána zdravotnická dokumentace, dokonce byl ve věci zpracován i znalecký posudek,” řekl Nekula serveru Lidovky.cz. „V objektivní rovině z toho, co bylo k dispozici, bylo vyvráceno, co prověřovaná osoba tvrdila,” dodal.

Bartík o rozhodnutí dosud nebyl oficiálně informován: „Nemám to zatím černé na bílém, takže si počkám, až to budu mít oficiálně. Potom se vyjádřím,“ řekl ČTK.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka bude mít verdikt dalekosáhlé negativní důsledky pro celou společnost. Na twitteru uvedl, že podle rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Brně je možné zcela beztrestně šířit jakékoliv hrubé pomluvy a dezinformace.

Prvník Hradu Marek Nespala uvedl, že může použít „ještě některé instituty přezkumu“ rozhodnutí. „Podle zákona je tam možnost podnětu k výkonu dohledu nad dozorem. V rámci toho můžou vyplynout další právní úvahy nadřízených státních zastupitelství.“

Bartík před blížícími se volbami prezidenta napsal na Facebook, že má Zeman rakovinu, odmítá léčbu a zbývá mu pár měsíců života. Napsal to s ohledem na to, že Zeman znovu kandidoval na prezidenta a podle Bartíka měla veřejnost vědět, jak na tom zdravotně je. Později své tvrzení z internetu stáhl s odůvodněním, že nečekal takovou vlnu negativních reakcí jak na sebe, tak na prezidenta.

Pražský hrad označil tvrzení za nepravdivá a podal na Bartíka žalobu a trestní oznámení. Městský soud v Brně letos na žádost Zemanových právníků projednávání žaloby přerušil kvůli tomu, že by se nejdřív mělo vyřešit trestní oznámení.

Reklama

Související témata:

Doporučované