Hlavní obsah

„Politik mě sexuálně nenapadl,“ ujistila čínská tenistka. WTA e-mailu nevěří

Foto: Profimedia.cz

Slavná čínská tenistka Pcheng Šuaj po obvinění čínského politika ze sexuálního obtěžování zmizela.

Reklama

Čínská televize zveřejnila e-mail, jejž údajně napsala tenistka Pcheng Šuaj. V dopise Pcheng ujišťuje, že je v pořádku, a odvolává dřívější obvinění, že ji bývalý vicepremiér sexuálně napadl. O pravosti e-mailu panují pochybnosti.

Článek

Kde je Pcheng Šuaj? Tuto otázku si klade celý tenisový svět. O bývalé světové jedničce ve čtyřhře nebylo veřejně slyšet od doby, kdy na sociálních sítích uvedla, že ji sexuálně napadl bývalý čínský vicepremiér Čang Kao-li, se kterým ale zároveň udržovala dlouholetý vztah. Na čínské úřady nyní roste tlak, aby objasnily, zda je čínská tenistka v pořádku.

Ve středu se čínská státní televize China Global Television Network (CGTN) pokusila obavy rozptýlit a zveřejnila na Twitteru e-mail, který podle ní Pcheng poslala předsedovi Ženské tenisové asociace (WTA) Stevu Simonovi. V e-mailu, jehož autenticitu nelze ověřit, měla Pcheng uvést, že je v pořádku a že svá obvinění vůči bývalému vrcholnému představiteli komunistické strany odvolává.

„Pokud jde o nedávné zprávy zveřejněné na oficiálních internetových stránkách WTA, jejich obsah jsem nepotvrdila ani neověřila a byl zveřejněn bez mého souhlasu. Zprávy, včetně obvinění ze sexuálního napadení, nejsou pravdivé. Nejsem pohřešovaná ani nejsem v nebezpečí. Jen odpočívám doma a vše je v pořádku,“ stálo podle čínské státní televize v e-mailu.

Zároveň Pcheng podle CNN v elektronickém dopise požádala, aby s ní WTA do budoucna veškerá prohlášení konzultovala a před zveřejněním si vyžádala její souhlas. „Jako profesionální tenistka vám všem děkuji za vaše přátelství a ohleduplnost. Doufám, že pokud budu mít v budoucnu příležitost, budu s vámi všemi propagovat čínský tenis. Doufám, že čínský tenis bude stále lepší a lepší, dodala prý Pcheng v e-mailu.

Těžko uvěřitelný e-mail

Předseda WTA Steve Simon uvedl, že „jen těžko věří tomu, že e-mail napsala Pcheng“. „Dnešní prohlášení čínských státních médií ohledně Pcheng Šuaj jen zvyšuje mé obavy o její bezpečí. Opakovaně jsem se s ní pokoušel spojit, ale bezvýsledně. Pcheng Šuaj musí mít možnost svobodně promluvit, bez nátlaku nebo zastrašování,“ řekl ve středu Simon.

Pcheng Šuaj projevila neuvěřitelnou odvahu, když obvinila bývalého vysoce postaveného úředníka čínské vlády ze sexuálního napadení. WTA a zbytek světa potřebují nezávislý a ověřitelný důkaz, že je v bezpečí. Její obvinění je nutno transparentně a bez cenzury vyšetřit. Hlasy žen musí být vyslyšeny a respektovány, nikoli cenzurovány.
předseda Ženské tenisové asociace (WTA) Steve Simon

Začátkem tohoto měsíce WTA podle webu The Guardian zveřejnila prohlášení, v němž vyzvala čínskou vládu, aby obvinění vznesená Pcheng prošetřila. Simon později uvedl, že jej Čína ujistila o tom, že je Pcheng v bezpečí. Nikdo z WTA však s Pcheng nedokázal navázat kontakt, aby to potvrdil.

„Pcheng Šuaj projevila neuvěřitelnou odvahu, když obvinila bývalého vysoce postaveného úředníka čínské vlády ze sexuálního napadení. WTA a zbytek světa potřebují nezávislý a ověřitelný důkaz, že je v bezpečí. Její obvinění je nutno transparentně a bez cenzury vyšetřit. Hlasy žen musí být vyslyšeny a respektovány, nikoli cenzurovány,“ dodal Simon.

Mnoho uživatelů sociálních sítí o pravosti e-mailu pochybuje. Zpravodaj BBC Stephen McDonell například poukázal na to, že na snímku e-mailu, který zveřejnila CGTN, je patrně vidět kurzor myši.

„Proč je na tomto snímku obrazovky vidět kurzor? Kdo a kdy jej pořídil? Kdo ho poslal?“ ptal se McDonell na Twitteru. Čínské státní médium, jež dopis zveřejnilo, nepředložilo žádný důkaz, který by vysvětlil, kde se Pcheng nachází. Televize CGTN nedokázala vysvětlit ani způsob, jakým dopis získala.

Obavy o bezpečí Pcheng

Významní a známí lidé se v Číně skutečně ztrácejí, napsal pro BBC zpravodaj Robin Brant. Sportovcům se to ale podle něj obvykle nestává. O bezpečí Pcheng ale nyní panují oprávněné obavy. Řada předních osobností tenisového světa čínské tenistce vyjádřila podporu.

„Cenzura není nikdy v pořádku, doufám, že Pcheng Šuaj a její rodina jsou v bezpečí a v pořádku,“ napsala na Twitteru bývalá tenisová světová jednička Naomi Ósakaová a připojila hashtag #WhereIsPengShuai, který se na sociálních sítích hojně sdílí.

„Doufám, že Pcheng Šuaj bude nalezena v bezpečí a že její obvinění budou plně vyšetřena,“ uvedla na Twitteru tenisová legenda a 39násobná grandslamová vítězka Billie Jean Kingová.

Bývalá světová jednička Christine Evertová uvedla, že „tato obvinění jsou velmi znepokojující“. „Pcheng znám od jejích 14 let, všichni bychom měli být znepokojeni. Je to vážné. Kde je? Je v bezpečí? Budeme vděční za jakékoli informace,“ uvedla v příspěvku na Twitteru.

Na začátku listopadu Pcheng na čínské sociální síti Weibo uvedla, že ji bývalý vicepremiér Čang Kao-li přiměl k sexuálnímu styku. Tehdejší příspěvek byl z čínského internetu ihned odstraněn, podle CNN za méně než 30 minut od jeho publikace.

Screenshoty příspěvku se podle webu ze začátku hojně šířily po sociálních sítích, brzy ale byly cenzurovány také. Všechny sekce komentářů pod předchozími příspěvky Pcheng byly také zrušeny.

Vyhledávání jména Pcheng, a dokonce i slova „tenis“ bylo na jedné z nejpoužívanějších sociálních sítí v zemi Weibo dočasně zablokováno, což podle webu The New York Times (NYT) odráží mimořádnou citlivost, s jakou se v Číně diskutuje o pochybeních stranických vůdců. Na čínském webu Douban, který se podobá českému ČSFD, byla zablokována stránka korejského romantického televizního pořadu „Premiér a já“. Uživatelé v sekci recenzí totiž o obviněních diskutovali.

Ve své tenisové kariéře získala Pcheng dvě grandslamové trofeje ve čtyřhře žen, první ve Wimbledonu v roce 2013 a druhou na turnaji Roland Garros v roce 2014, obě po boku Tchajwanky Sie Šu-wej. Tři turnaje vyhrála také s Češkou Andreou Hlaváčkovou.

Reklama

Související témata:

Doporučované