Hlavní obsah

Politik, o němž lidé nikdy neslyšeli. Kdo je nový francouzský premiér

Foto: Profimedia.cz

Jean Castex, nový francouzský premiér.

Reklama

Francouzská vláda se posune doprava. Pro druhou polovinu svého mandátu si prezident Emmanuel Macron vybral za premiéra málo známého úředníka Jeana Castexe, který dříve radil Nicolasi Sarkozymu.

Článek

O výměně premiéra Édouarda Philippa a přeskládání vlády se ve Francii spekulovalo už od začátku pandemie, jeho vztah s hlavou státu podle všeho skřípal. Popularita prezidenta Emmanuela Macrona navíc kolísá a na podzim, až na zemi dolehne ekonomická krize a očekávané propouštění, bude zřejmě ještě hůř. Macron se proto rozhodl zahájit druhou část své pětiletky s novým týmem - vládu povede muž, jehož jméno ještě před týdnem většina Francouzů vůbec neznala.

Ve svém pátečním vystoupení v televizi nový premiér Jean Castex prohlásil, že jeho úkolem „nebude hledat světlo, ale výsledky“. Vládním programem pro příští měsíce bude podle jeho slov čelit ekonomické krizi a dopadům pandemie koronaviru.

Pětapadesátiletý Castex byl až dosud odpovědný za francouzskou politiku rozvolňování koronavirových opatření. Na začátku dubna ho tímto úkolem pověřil premiér Philippe. Zkušený vyjednavač Castex koordinoval postupné uvolňování a sloužil jako spojka mezi Elysejským palácem, úřadem premiéra a ministerstvem zdravotnictví.

Sociální gaullista s jižanským přízvukem

Nový premiér se netají tím, že je pravicovým politikem, sám sebe označuje za „sociálního gaullistu“. Už od roku 2008 je starostou pětitisícového městečka Prades v Pyrenejích. Rád proto zdůrazňuje, že přichází z venkova a má blízko k obyčejným lidem. Jeho jižanský přízvuk však vyvolal v pátek na sociálních sítích řadu ironických komentářů.

Kromě svého venkovského původu Castex také zastával různé funkce na ministerstvech, která ale nikdy nevedl. Už před dvěma lety se o něm nicméně spekulovalo jako o možném kandidátovi na ministra vnitra.

„Je to skutečný švýcarský nůž, styky má všude, umí udělat na správném místě to, co je třeba,“ řekl o něm Franck Louvrier, další z bývalých poradců exprezidenta Sarkozyho. Svému bývalému šéfovi prý také Castex hned po svém jmenování zavolal - oba muže spojuje vzájemný respekt a přátelství, citovala agentura AFP zdroje ze Sarkozyho okolí.

„Je laskavý a soucitný, má empatii i pokoru. Pracuje rychlostí světla, a přitom je v klidu,“ pochvaluje si spolupráci s Castexem Xavier Bertrand, další z politiků pravicových Republikánů, k němuž má Castex blízko. Chvála na Castexovu adresu ale zní i od levice, za férového a vždy skvěle připraveného vyjednavače ho považují i odborářští bossové.

Jak se na něj budou dívat obyčejní Francouzi, je ale otázkou - odcházející premiér Philippe si v průzkumech nevedl špatně, během pandemie mu vyjadřovalo důvěru okolo 55 procent dotázaných. O Castexovi ale až do pátku, kdy byl nominován, nikdy neslyšelo 77 procent Francouzů, zjistil ve svém průzkumu institut YouGov.

Ekologie na vedlejší koleji?

V následujících měsících ho přitom čekají třaskavé úkoly - realizace kritizované penzijní reformy, boj s ekonomickou krizí (MMF odhadl letošní pokles ekonomiky o 12 procent), hledání peněz pro slibované zvýšení platů zdravotníkům a rozhodnutí o tom, zda se vláda bude řídit výsledky občanského konventu o klimatu. Poslední bod a vůbec ekologická politika nové vlády bude možná nejzajímavější - francouzští Zelení připomínají, že Castexe mluvit o ekologii ještě nikdy neslyšeli.

Nový premiér ale ekologický přechod řadí k prioritám svého kabinetu. Jak řekl, není to možnost, ale nutnost.

Kromě zdravotnictví má nový premiér blízko také ke sportu. V poslední době zastával funkci šéfa národní agentury pro sport, jejímž úkolem bylo především připravit zemi na blížící se olympijské a paralympijské hry v roce 2024. Z konkrétních sportů má otec čtyř dcer nejblíže k ragby, o němž prohlásil, že je součástí DNA jeho rodiny.

Ministr obviněný ze znásilnění i prostořeký advokát

Několik překvapení skrývají i jména v Castexově týmu ministrů. Důležitý post ministra vnitra dostal 37letý Gérald Darmanin, další z lidí blízkých Sarkozymu. Jeho jmenování rozhořčilo zejména francouzské feministky, protože Darmanin čelí obvinění ze znásilnění, jehož se měl dopustit před devíti lety. Případ byl sice v roce 2018 odložen - ministr tvrdí, že k sexu došlo se souhlasem dotyčné - vyšetřování se ale opět otevřelo.

Darmanin na vnitru nahradil Christopha Castanera, který čelil loni ostré kritice za nepřiměřené používání policejní síly během demonstrací hnutí žlutých vest. O místo ale nakonec přišel z opačného důvodu - když nedávno v reakci na události v Americe zakázal policistům škrtící chvat, policejní odbory se proti němu vzbouřily.

Foto: Profimedia.cz

Nový ministr spravedlnosti Éric Dupond-Moretti přebírá post od odcházející Nicole Belloubetové.

Otazníky budí i jméno nového ministra spravedlnosti, kterým se stal známý advokát Éric Dunpond-Moretti. „Jmenovat tak dělící osobnost, která pohrdá soudci, se rovná vyhlášení války soudům,“ citoval deník Le Monde Céline Parisotovou, šéfku soudcovského odborového svazu. Parisotová tak narážela na některé kontroverzní advokátovy výroky, v nichž soudy ostře kritizoval.

Dupond-Moretti působil jako obhájce v mediálně ostře sledovaných korupčních kauzách Jérôma Cahuzaca a Patricka Balkanyho, zařadil se ale rovněž do řady právníků hájících provozovatele serveru WikiLeaks Juliana Assange.

Jeho jmenování rozzuřilo také šéfku nacionalistického Národního sdružení Marine Le Penovou, která o něm mluví jako o „aktivistovi extrémní levice“. „Národní fronta (starý název Le Penovy strany, pozn. red.) není republikánskou stranou, je třeba ji zakázat,“ prohlásil advokát před pěti lety.

Podobnou nelibost vyvolává i u krajní levice, protože vloni obhajoval policisty, kteří zasahovali v sídle strany Nepoddajná Francie vedené Jeanem-Lucem Mélenchonem. „Myslím, že by Mélenchon měl jít brzy spát a dát si heřmánkový čaj, aby se uklidnil před procesem,“ vzkázal opozičnímu poslanci.

Dva posledně jmenovaní členové vlády tak vzbuzují větší ohlasy než samotný premiér. Castex má jako nenápadný technokrat podle některých komentátorů sloužit především k tomu, aby uskutečňoval politiku prezidenta Macrona. Nic víc se od něj neočekává.

Reklama

Doporučované