Hlavní obsah

Důchodkyně napsala o exposlanci, že je blb. Přišel na ni zvonit domů

Foto: ČTK

Bývalý poslanec a zastupitel Petr Venhoda (ANO).

Reklama

Bývalý poslanec a zastupitel Prahy 3 Petr Venhoda (ANO) přišel osobně konfrontovat uživatelku Twitteru kvůli tomu, že ho na síti kritizovala.

Článek

„Dobrý den, vy máte profil na Twitteru?“ ozval se hlas ve zvonku pražské důchodkyně. Před domem stál exposlanec hnutí ANO Petr Venhoda, který je také zastupitelem na Praze 3. Devětašedesátileté paní, která si však nepřála být v médiích jmenována, politik přišel osobně vynadat za to, že o něm na sociální síti napsala, že „je blb“.

Celý incident se odehrál v neděli večer. „Ani nevím, na co jsem reagovala. V osobním životě ale nejsem nijak agresivní. Na Twitteru ale ztrácím nervy, hlavně s vládními politiky a s těmi, co doteď seděli ve Sněmovně,“ vysvětluje Seznam Zprávám dotyčná důchodkyně.

Na sociální síti napsala o politikovi doslova: „Petr Venhoda, co to je za vola?! Aha, blb z Profikorupčního hnutí ANO. To budou všichni brečet po vzoru Andrej Babiš? Prchale, ať jim šéfik řekne, ze brečí zbytečně, nebo málo.“ Petr Venhoda si tak našel adresu autorky tweetu, celou návštěvu u jejího domu si také natáčel na telefon, video poté zveřejnil na sítích.

„Urážet lidi po sítích jako nějaká slaboduchá osoba, která si kompenzuje mindráky, vám jde, ale osobně jste se nezmohla na slovo, že?“ píše vzápětí politik důchodkyni v komentáři. Přes zvonek si toho osobně příliš neřekli. Venhoda paní vyčinil, jestli jí „přijde normální urážet cizí lidi, které vůbec neznáte“, a paní politikovi popřála dobrou noc.

„Vůbec nevím, kde přišel na mou adresu, ani nevím, že je někde zveřejněná,“ popisuje důchodkyně. „Byla jsem zmatená. Myslela jsem si, že někdo potřebuje pomoct. Byla jsem ale v šoku a nevěděla, jestli mám jít vůbec spát,“ říká.

Petra Venhodu se Seznam Zprávy pokusily kontaktovat telefonicky i e-mailem, o vyjádření poprosily tiskové oddělení hnutí ANO i šéfa krajské organizace. Nikdo neodpověděl.

Politik byl ve funkci poslance Poslanecké sněmovny od roku 2018, nahradil tehdy Martina Stropnického, který odešel vykonávat velvyslanecký post. V letošních parlamentních volbách Venhoda kandidoval, ale do Sněmovny se nedostal. Zůstává však od roku 2018 zastupitelem na Praze 3.

„Předně nerozumím, proč by se mělo tolerovat bezdůvodné urážení lidí na sítích v libovolné míře. A to ať už se jedná o politiky, či nikoliv. Nicméně vycházel jsem z veřejně dostupných zdrojů na internetu,“ odpověděl Venhoda na otázky serveru Neovlivní.cz.

„Nevím, proč se opřel zrovna do mě, jsem sice zhroucená různými nemocemi, ale rozhodně nejsem křehká květinka,“ přemýšlí nad celým incidentem dotyčná uživatelka Twitteru.

„Z veřejně dostupných zdrojů nevyplývá flagrantní porušení zákona, byť v nějaké přestupkové rovině. Na druhou stranu, pokud jakákoliv ze zúčastněných stran vnímá incident za hranou slušnosti, popřípadě jako nepřípustný útok proti své osobě, pak samozřejmě existuje možnost věc oznámit Policii ČR,“ komentuje incident Ondřej Moravčík z tiskového oddělení Policie ČR. Podle něj je v této situaci podstatné opravdu subjektivní vnímání celé komunikace, které je poté klíčové pro případné prověřování ze strany policie.

Důchodkyně ale právní kroky nezvažuje. „Jsem unavená životem, nevím, jak bych unesla různá jednání,“ říká a vysvětluje, že v minulých dvou letech prodělala dvě plicní embolie a mrtvici. „Od tweetování mě ale tahle zkušenost neodradí,“ dodává razantně.

Reklama

Doporučované