Hlavní obsah

Politika stíhali, protože měl okrást kamaráda o 11 milionů. Soud ho osvobodil

Foto: ČTK

Pavel Severa byl do roku 2009 předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL. Později neúspěšně kandidoval za TOP 09.

Reklama

Odvolací Vrchní soud v Praze v pondělí potvrdil osvobozující verdikt Krajského soudu v Pardubicích a Pavla Severu definitivně zprostil obvinění.

Článek

Šest let vyšetřovali detektivové bývalého politika Pavla Severu kvůli jedenáctimilionovému podvodu: někdejší lidovecký poslanec a později člen TOP 09 byl trestně stíhán za to, že podle policie okradl kamaráda alkoholika o 11 milionů.

Odvolací Vrchní soud v Praze Pavla Severu v pondělí definitivně osvobodil. Podle soudu se nic trestného nestalo. Odvolací senát potvrdil únorový verdikt Krajského soudu v Pardubicích. Prvoinstanční soud podle předsedy odvolacího senátu Pavla Zelenky nepochybil. Odvolání státního zástupce proto označil za nedůvodné.

Pavel Severa obvinění vždy odmítal. Obžaloba tvrdila, že několikrát využil chvíle, kdy byl jeho dlouholetý přítel, východočeský podnikatel Zdeněk Švec, opilý. A nechal ho podepsat fiktivní směnky. Ve skutečnosti ale – jak argumentovali policisté – Severa žádné peníze Švecovi nepůjčil.

Když Švec, těžký alkoholik, před několika lety zemřel a směnky vyšly na povrch, podnikatelova rodina se obrátila na policii.

Soudní znalci-psychiatři ale zpětně zkoumali, jestli byl Švec v té době při smyslech. Zjistili, že sice často pil tak, až ho sousedé museli sbírat na ulici, ale zároveň měl období, kdy se choval normálně a řídil své firmy.

„Osciloval mezi sníženými až vymizelými schopnostmi poznávacími a ovládacími. Uvedené však paušálně neplatí pro celé období,“ stálo v závěrech expertů Psychiatrické nemocnice Bohnice.

A stejně tak o podnikateli mluvili při výsleších členové rodiny a známí.

„Když byl Zdeněk Švec opilý, byl skutečně mimo. Když ale opilý nebyl – obvykle ráno a dopoledne –, byl stále bystrý a schopný manažer,“ řekl Severa už dříve v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Policie také tvrdila, že Švec o směnkách neměl tušení neboli že vůbec nevěděl, že nějaké půjčky podepsal. U prvoinstančního soudu ale vyšlo najevo, že Švec jednu ze šesti směnek použil, když v roce 2006 prodával Severovi byt v Praze.

Směnku takzvaně započetl proti prodejní ceně bytu. Tedy musel o ní vědět.

Reklama

Související témata:
Pavel Severa
Pavel Švec

Doporučované