Hlavní obsah

Politikům chodí před volbami v Madridu obálky s nábojnicemi

Foto: Profimedia.cz

Lídryně madridské kandidátky krajně pravicové strany Vox Rocío Monasteriová na volebním mítinku v obci Villanueva del Pardillo.

Reklama

Méně než týden zbývá do regionálních voleb ve španělské metropoli a už tak vyostřená kampaň ještě více eskaluje. Za poslední týden hned sedmička politiků obdržela obálku s nábojnicí nebo zakrváceným nožem.

Článek

Naposledy podobnou zásilku zadržely bezpečnostní složky španělské pošty ve středu. Adresátem byl bývalý španělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero. Podle deníku La Vanguardia obsahovala zásilka dvě nábojnice a ručně psaný vzkaz s urážkami mířícími právě na Zapatera.

Podle deníku El País jde o další incident spojený s vyostřenou kampaní před madridskými regionálními volbami. Minulý týden obdrželi obálky s nábojnicemi také ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska, lídr kandidátky aliance Unidas Podemos v Madridu Pablo Iglesias a velitelka civilní stráže María Gámezová.

Dopis obsahující zakrvácený nůž, který byl adresován ministryni průmyslu a turismu Reyes Marotové, již dříve zadržela policie. Další zásilku obsahující dvě nábojnice měla obdržet také kandidátka Lidové strany a úřadující předsedkyně madridské vlády Isabel Díaz Ayusová a jeden dopis dorazil také na služebnu civilní stráže v Madridu, adresován byl ale znovu lglesiasovi.

Autor dopisu pro ministryni průmyslu a turistiky se podle El País pod výhrůžný vzkaz podepsal a uvedl i svou adresu. Podle policie jde o jedince trpícího schizofrenií, který není odpovědný za své chování. Během výslechu měl podle španělských médií tvrdit, že je tajný agent, přiznal se ale k rozesílání podobných zásilek několika zahraničním diplomatům ve Španělsku.

Podle zdrojů El País z vyšetřování ale stojí za dopisy hned několik osob, ty adresované Zapaterovi, Ayusové a civilní stráži totiž podle policie nemají stejný zdroj jako v případě prvních tří zásilek.

Vyšetřování podle El País zatím poukazuje na to, že první tři dopisy mají jednoho autora, který navíc dával velký pozor, aby na zásilkách nezanechal jakoukoliv stopu. Podle zdrojů z policie vyšetřovatelé na vzkazech nezachytili žádné otisky prstů ani stopy DNA, jež by mohly pomoci v pátrání. Nejasný je i původ nábojnic. Má jít o druh střeliva, které španělské bezpečnostní síly již několik let nepoužívají. Text pak měl autor vzkazů psát pomocí šablony, což výrazně znesnadňuje grafologický rozbor dopisů.

Výhrůžné dopisy zasáhly do volebních kampaní i debat. Kandidátka krajně pravicové strany Vox Rocío Monasteriová během debaty na rozhlasové stanici Cadena SER opakovaně zpochybňovala tvrzení adresátů výhrůžných dopisů a odmítla jménem své strany zasílání podobných vzkazů odsoudit. Vox podle Monasteriové odsuzuje veškeré násilí, Španělé ale podle ní „nevěří ničemu, co tato vláda tvrdí“. „Moc nevěřím tomu, co Pablo Iglesias říká,“ uvedla v debatě Monasteriová.

„Nechal jste naše rodiče a prarodiče zemřít. Vaše žena, vaši rodiče i vy sám jste odsouzeni k trestu smrti. Váš čas se krátí,“ citoval Iglesias z dopisu během debaty. Tu následně na protest proti chování kandidátky Voxu opustil. Monasteriová poté urážela také ostatní kandidáty i moderátory debaty, která tak skončila předčasně. Zástupci Španělské socialistické dělnické strany (PSOE) a hnutí Más Madrid totiž krátce po Iglesiasovi také opustili vysílání. Další debaty musela španělská média zrušit, většina kandidátů totiž odmítla diskutovat se zástupci Voxu.

Právě krajně pravicová strana se stará o největší rozruch ve volební kampani v hlavním městě Španělska. Kritiku ze strany vlády i veřejnosti si vysloužila například kvůli svým billboardům, které španělská levice označila za útok na menšiny.

Výrazný billboard s tváří starší ženy a mladíka se šátkem okolo tváře, jenž se objevil na důležitých dopravních uzlech hlavního města, doplňuje text „4 700 eur měsíčně pro mena (španělská zkratka pro nezletilé migranty z oblasti Blízkého východu a severu Afriky), 426 eur měsíčně na důchod vaší babičky“. Pod tímto sdělením se pak drobnějším písmem píše „Chraňte Madrid“, jak se jmenuje i web volební kampaně strany Vox.

Podle úřadů i lidskoprávních organizací jde o dezinformace a španělská policie na popud vlády vyšetřuje, zda nejde o nenávistný čin. Strana ale ve své kampani pokračuje. „Levice chce cenzurovat naše billboardy, které má Vox ve stanicích madridského metra. Nedokážou ustát to, že obyvatelé Madridu zjišťují pravdu,“ objevilo se podle El País na sociálních sítích strany.

Těsně před konáním voleb se pak kandidátka Voxu Monasteriová zavázala ke splnění požadavků ultrakatolické skupiny Hazte Oír (Nechte se slyšet). Podle serveru El Diario se hned několik členů této organizace nachází na kandidátce Voxu.

Šestibodový program, který se v mnohém podobá programu krajní pravice, požaduje například „posílení ochrany práva na život všech lidských bytostí (od početí po přirozenou smrt)“. Podle El País jde o způsob, jak ztížit přístup k potratům a eutanazii. Lékaři by se například podle Hazte Oír měli před provedením zákroku ptát žen, jestli chtějí slyšet tlukot srdce svého plodu.

Ultrakatolická skupina také požaduje zrušení regionálních zákonů, které poskytují ochranu členům LGBTQ+ komunity. Došlo by tak například ke zrušení zákona, jenž zakazuje využívání „konverzní terapie“, která pokládá homosexualitu za léčitelné onemocnění. Šestice programových bodů také požaduje zavedení takzvaného „rodičovského veta“, jež by donutilo školy mít povolení od rodičů, že se jejich dítě může zúčastnit seminářů týkajících se například bezpečného sexu nebo LGBTQ+ problematiky.

Mezi další požadavky pak patří například „ochrana křesťanských symbolů“, zrušení cestovních omezení kvůli pandemii covidu-19 nebo snížení či alespoň zmrazení výše regionálních daní. V příspěvcích na sociálních sítích pak Hazte Oír srovnává názory kandidátky Voxu a lídryně Lidové strany Ayusové, a to i přesto, že například otázka potratů spadá pod pravomoci celostátní vlády.

Hazte Oír si chce ale podporu zajistit právě i u Ayusové, která na sebe už dříve upoutala pozornost konzervativními názory ohledně potratů. Skupina proto doufá ve spolupráci obou stran. „Pokud bude strana Vox v Madridu silná, bude Ayusová odvážnější a tyto hodnoty budou lépe zastoupeny,“ uvedla organizace na svých webových stránkách. Naopak silně kritizuje liberálního levicového kandidáta Pabla Iglesiase z Unidas Podemos.

Madridské regionální volby se konají 4. května. Poslední průzkumy favorizují právě španělskou Lidovou stranu. Průzkum agentury GAD3, který proběhl mezi 23. až 26. dubnem na vzorku 1 000 respondentů, přisuzuje straně až 43,4 procenta hlasů. Druhá by měla skončit s necelými 20 procenty vládní sociální demokracie PSOE, třetí místo průzkum přisuzuje progresivní ekologické straně Más Madrid (okolo 14 procent). Strana Vox by podle průzkumu získala necelých deset procent, aliance Unidas Podemos pak okolo osmi procent hlasů.

Reklama

Související témata:

Doporučované