Hlavní obsah

Polní podmínky a plné nemocnice v New Yorku. Nakazit se může půlka města

Foto: Profimedia.cz

Ulice města jsou kvůli bezpečnostním nařízením víceméně prázdné.

Reklama

Dříve jedno z nejnavštěvovanějších měst světa, nyní epicentrum koronavirové krize v USA. Podle starosty Billa de Blasia se nakazí více než polovina obyvatel New Yorku, tedy přes 4 miliony lidí – a nemocnice jsou už teď přehlcené.

Článek

Poslední týdny byly pro newyorské zdravotníky vyčerpávající. Své o tom ví lékařka Ashley Brayová z nemocnice Elmhurst v Queensu. V úterý musela masáží hrudníku resuscitovat osmdesátiletou ženu a šedesátiletého muže. A i osmatřicetiletého pacienta, který jí – podle reportáže v americkém deníku The New York Times (NYT) – připomínal jejího snoubence. Všichni tři byli pozitivně testovaní na nový koronavirus a prodělali zástavu srdce. A nakonec všichni zemřeli.

Podle NYT se nemocnice Elmhurst stala centrem pro léčbu pacientů s COVID-19. Ti ostatní, kteří trpí jinými nemocemi, jsou převáženi do jiných zdravotnických zařízení. Nemocnice v Queensu má 545 lůžek a jen pár plicních ventilátorů, které zvýšenou poptávku nemají šanci uspokojit. Podle amerického listu v zařízení několikrát denně zazní z reproduktorů hláška „tým 700“, tedy kód, který upozorňuje na pacienta na pokraji smrti. Zachránit všechny se ale lékařům nedaří, někteří nakažení umírají už v čekárnách. Za 24 hodin zemřelo 13 lidí, oznámila v úterý nemocnice.

„Pohlédněme pravdě do očí“

New York má více než osm a půl milionu obyvatel. Ve městě je víc než 20 tisíc případů nákazy novým koronavirem a bezmála 300 obětí. Spojené státy celkově evidují skoro 70 tisíc pozitivně testovaných, New York tedy tvoří necelou třetinu všech případů. Počty stoupají opravdu rychle – jen v New Yorku se ve středu křivka posunula směrem nahoru o pět tisíc nakažených během jediného dne.

„Musíme pohlédnout pravdě do očí. Je oprávněné předpokládat, že polovina New Yorku, a možná víc než polovina, se nakazí,“ prohlásil Bill de Blasio. „Je to znepokojivé, hluboce znepokojivé,“ dodal starosta. Oficiální počet nemocných navíc není podle odborníků určující – lidé bez příznaků se netestují, takže jich je pravděpodobně mnohem víc.

Vedení města i stejnojmenného státu se snaží dělat pro omezení šíření viru maximum. Zakázány jsou nově i sportovní aktivity v městských parcích a ulice se uzavírají kvůli dopravě. Guvernér New Yorku Andrew Cuomo oznámil, že nařízení fungují – od neděle se podle něj snížilo tempo, jímž roste počet lidí vyžadujících hospitalizaci. Cuomo nicméně uvedl, že chybí klíčové zdravotnické pomůcky.

Starosta de Blasio uvedl, že více než polovina ze skoro 8,7 milionu Newyorčanů onemocní nemocí COVID-19. A hospitalizaci pak bude potřebovat asi dvacet procent z nakažených. V tamních nemocnicích je teď hospitalizováno okolo čtyř tisíc pacientů pozitivních na nový koronavirus. A podle NYT jsou zdravotnická zařízení přetížená, nehledě na to, zda jde o veřejné nemocnice nebo prestižní soukromá zařízení.

Město proto přešlo na polní podmínky. Zřizuje podle serveru Politico provizorní a mobilní márnice ve stanech nebo chladírenských vozech. Dosavadní kapacity už nestačí.

Takhle vypadají provizorní márnice v New Yorku. Video: AP

Nemocnice Elmhurst ve čtvrti Queens je jedna z těch nejzasaženějších v New Yorku. „Elmhurst je v centru této krize, takže je hlavní prioritou v systému veřejných nemocnic,“ uvedl newyorský úřad, který tento systém spravuje. „Zaměstnanci v první linii jdou v této krizi daleko za své hranice. My pokračujeme v dodávkách i navyšování personálu v tomto kritickém zařízení, abychom udrželi krok s krizí,“ dodal úřad.

Brzy ale budou ve stejném stavu i další nemocnice. V New Yorku je v tuto chvíli přes 1 800 lůžek intenzivní péče. Podle dokumentu, který deník The New York Times získal od Federální agentury pro krizový management, budou ale do pátku všechna plná – pacienti je navíc mohou zabrat na několik týdnů, a blokovat je tak pro další nemocné.

Částečně by mohly pomoci kroky americké vlády v čele s prezidentem Donaldem Trumpem. Ta do New Yorku a dalších postižených oblastí, třeba do Kalifornie, posílá nemocniční lodě amerického námořnictva. Plavidlo s tisícem lůžek ale do metropole nedorazí dříve než v polovině dubna. Úřady také začaly stavět na Manhattanu čtyři nemocnice, každá bude mít 250 lůžek. Podle Trumpa a jeho příspěvku na Twitteru se daří stavět rychleji, než se předpokládalo. Ale NYT toto tvrzení nedokázal nezávisle potvrdit.

Foto: Profimedia.cz

Pacienta s maskou přivezli ve čtvrtek do brooklynské nemocnice Maimonides.

De Blasio do Washingtonu: „Naučte se počítat!“

Mezi jednotlivé státy a města USA rozdělil americký Kongres 150 miliard dolarů jako finanční injekci. Na New York připadá z celé částky 1,3 miliardy dolarů, což je necelých 33 miliard korun. Podle starosty de Blasia to ale vzhledem k situaci nestačí. „Všichni vědí, že New York je epicentrum. Ve Washingtonu by se měli naučit počítat,“ komentoval federální pomoc starosta de Blasio.

Horní komora Kongresu také konečně dospěla k závěru několikadenních složitých vyjednávání a neúspěšných hlasování o mimořádném balíčku, který má americké ekonomice pomoci překlenout problémy spojené s pandemií. Zákonodárci se v noci ze středy na čtvrtek dohodli na rekordní injekci ve výši dvou bilionů dolarů, tedy více než 55 bilionů korun. Hlasovali o tom jednomyslně.

Ještě není úplně vyhráno – v pátek má o balíčku jednat ještě dolní komora, Sněmovna reprezentantů. Očekává se ale, že opatření přijme. Prezident Trump už uvedl, že jakmile se mu návrh dostane na stůl, podepíše ho. Pomoc by pak putovala například k americkým rodinám i menším podnikům, nemocnicím a dalším zdravotnickým zařízením.

Reklama

Doporučované