Hlavní obsah

Polohu kvůli koronaviru sdílí stovka nakažených. Výstrahy začnou chodit za pár dní

Foto: Seznam Zprávy

Jak funguje sdílení polohy v aplikaci Mapy.cz? Rozhovor s Martinem Jeřábkem, manažerem Mapy.cz.

Reklama

Potkali jste se už s nakaženým COVID-19? Stopovat koronavirus pomáhá i aktualizace aplikace Seznamu Mapy.cz. Už víc než 800 tisíc uživatelů v ní dalo k dispozici svá polohová data. Téma pro šéfa týmu Mapy.cz Martina Jeřábka.

Článek

Sdílím polohu s vaší aplikací a dneska večer v supermarketu budu v bezprostřední blízkosti někoho nakaženého koronavirem. Kdy mi od vás na mobil přijde výstraha?

Výstraha o zvýšené pravděpodobnosti nákazy ti přijde pouze v momentě, pokud algoritmus vyhodnotí, že k přenosu viru mohlo skutečně dojít. Pokud jsi v obchodě pouze okolo někoho prošla, neznamená to, že jsi infikovaná. Algoritmus pracuje se vzdáleností a časem, kdy osoby byly v kontaktu. Bere v úvahu i násobná setkání s nakaženým nebo s více infekčními osobami za určitou dobu. Důležité jsou všechny proměnné, které jsou nutné k přenosu viru.

S jakým zpožděním výstraha dorazí? Předpokládám, že to není okamžitě.

Jestli došlo ke zvýšení rizika kontaktu s nakaženým, kontrolujeme jednou denně. Pro to, aby celý algoritmus fungoval, jsou ale naprosto klíčová polohová data nakažených.

Kolik nakažených tedy už aplikace sleduje?

Zatím s námi sdílelo polohu do jedné stovky nakažených. Ale selfreporting (možnost ohlásit se dobrovolně v systému jako nakažený, pozn. red.) jsme zapnuli teprve o víkendu.

Jak ověřujete, zda ten dotyčný je skutečně nakažený? Jestli se nejedná jen o nějaký vtípek?

Od toho máme vlastní call centrum. Pokud na sebe člověk nechá kontakt, ozvou se mu od nás zpátky. A zkouší s ním probrat detaily toho, co nám nahlásil. Jestli jen cítí příznaky, jestli už někoho kontaktoval, nebo je dokonce otestovaný. Máme k tomu baterii otázek, kterou jsme ladili s call centrem hygieny. V dotazníku počítáme samozřejmě i s těmi, kteří už jsou vyléčeni, abychom zbytečně neinformovali o kontaktu s už uzdraveným člověkem.

Mapy.cz

Aplikace nově umí upozornit uživatele na to, jestli se už nesetkali s někým nakaženým COVID-19. Využívá k tomu polohovou historii svých uživatelů, kteří jí k tomu dají souhlas. Aplikace využívá data anonymně a pracuje jen s dobrovolně poskytnutými informacemi. Na projektu vývojáři spolupracují s iniciativou COVID19 CZ. Zapojilo se už více než 800 tisíc lidí.

A kolik upozornění na potenciální kontakt s nakaženým už jste lidem odeslali?

Notifikaci jsme zatím neodeslali. V několika nejbližších dnech ale notifikace začneme posílat a rádi pak poskytneme bližší čísla. Teď řešíme hlavně historii polohy pozitivně testovaných lidí. Díky naší vlastní platformě už první taková data máme. Počítáme testovací vzorky, a i když jsme z prvních výsledků nadšení, chceme oslovit skutečně ty správné lidi a nešířit zbytečnou paniku.

Spoléháte jen na nemocné, kteří se do aplikace sami „napráskají“? Nebo o nich získáváte data i od státu?

V tuhle chvíli je od státu ještě nezískáváme, protože projekt Chytré karantény a active response center, což je trackovací call centrum hygieny, se teprve rozbíhá. Tenhle týden probíhá „demo“ v Jihomoravském kraji, kde se to hygiena učí. Pokud se všechno povede, tak se snad od příštího týdne do call scriptu doplní i otázka na aplikaci Mapy.cz. Takže by se člověk nahlásil na call centru hygieny a ta by s námi dotyčného propojila. Ale není to tak, že bychom posílali data hygieně. Hygiena nám jen pomůže identifikovat nakaženého, ale budeme to dál vyhodnocovat my na základě našich vlastních dat.

Když kolem jen prosviští nakažený na kole, výstrahy neposíláme

Jestli uživatel aplikace s nakaženým přišel do styku, se vyhodnocuje podle polohových dat. Jak jsou přesná?

To záleží na tom, kde se pohybuješ a jak dobře tam funguje GPS signál. Každopádně polohová data, to je poněkud zjednodušeně řečeno. Ten algoritmus je mnohem složitější. Pravděpodobnost nakažení počítá z toho, koho jsi potkala, jak dlouho jste spolu byli, jestli jste třeba šli společně a jak jste byli vzdálení.

Jak daleko ode mě nakažený musí být a jak dlouho spolu musíme strávit, abyste to vyhodnotili jako potenciální nebezpečí a poslali mi notifikaci?

Algoritmus je poměrně složitý. Když okolo tebe někdo projde nebo kolem tebe jen prosviští na kole, nepíšeme ti, že jsi nakažená. Musíte být spolu nějaký čas, potřebný k přenosu viru, na stejném místě. Je to taková magie. A počítáme samozřejmě i se zvýšením pravděpodobnosti nákazy, když dojde k opakovaným kontaktům. Tohle všechno dohromady dává nějakou pravděpodobnost, že jsi mohla být nakažena.

Foto: Seznam Zprávy

K určení možné nákazy využívá aplikace polohovou historii.

Když už mi přijde notifikace, že nakažený byl po určitou dobu v mém dosahu, co se děje pak? Co mám udělat?

V té notifikaci ti řekneme, že jsme vyhodnotili, že se riziko tvojí nákazy zvýšilo, a proto jsme tě upozornili. Řekneme ti, co bys měla udělat, tzn. podívat se na stránky Ministerstva zdravotnictví, kde jsou další instrukce, například dobrovolně na sebe uvalit domácí karanténu, a můžeš zavolat na novou informační linku 1212.

Spoléháme na to, že ten člověk bude natolik odpovědný, že ty údaje s námi nasdílí, abychom případně měli šanci upozornit další lidi, které mohl nevědomky infikovat.

Data z aplikace nikomu nedáváme. Ani státu

Spoléháte na odpovědnost uživatelů, ale někteří z nich se prostě bojí informace sdílet. Bojí se následků, když nemoc někde oznámí…

Strach z toho, že data někomu dáme a ten někdo ho potom potrestá, chápu. Ale je neopodstatněný. Data jsou uložená v Seznamu, na seznamových serverech, nikam se nedostanou, nedáváme je státu, nedáváme je nikomu jinému. Používáme je pro jeden jediný účel - vytipovat lidi se zvýšenou pravděpodobností nakažení a ty lidi upozornit.

Řada lidí se prostě bojí o svá osobní data. Na sociálních sítích se vás ptají, jestli nebudujete „Velkého bratra“. Jaké jsou pojistky, aby data nešla zneužít?

Nesbíráme si žádné údaje o tom, kdo ten uživatel vlastně je. Nepotřebujeme to vědět. Nechceme, aby se přihlašoval. Máme tam vlastně jenom identifikátor, pomocí kterého dokážeme na jeho zařízení zpátky zaslat zprávu o tom, že se něco děje, ale nic jiného nás nezajímá. Pro to, aby fungoval ten algoritmus, nám stačí mít označené ty datové sady jako „tady to je potenciálně infekční telefon“ a „tady ten člověk je zdravý“. A koukáme se, jestli se pravděpodobnost jeho nákazy zvýšila nebo nezvýšila. Data si s konkrétními osobami nespojujeme. Nikomu je nepředáváme, ani státu. Nepoužívají se nikde jinde v Seznamu. Mají dokonce vyhrazenou infrastrukturu, která je zabezpečená, vlastně jako všechno v Seznamu.

Kolik lidí k nim má přístup?

V tomhle okamžiku asi dva v případě testovacích dat. Pokud se jedná o data reálných uživatelů, tak k nim bude mít přístup jen algoritmus.

A co se s daty stane, až ta pandemie skončí?

Smažeme je, nepotřebujeme je k ničemu.

Kolik celkem lidí bude – podle tvého očekávání – sdílet svou polohu s aplikací Mapy.cz?

Já doufám, že se vyšplháme aspoň k milionu.

Reklama

Doporučované