Hlavní obsah

Pololetní tržby Národního divadla Brno klesly o víc než polovinu

Foto: wikimedia

Brno.

Reklama

Národní divadlo Brno v prvním pololetí zaznamenalo pokles tržeb o více než polovinu oproti stejnému období předcházejícího roku. Zatímco od ledna do června 2019 utržilo téměř 42 milionů korun, letos to bylo jen 19,4 milionu.

Článek

Kvůli jarnímu nouzovému stavu se výrazně snížil počet diváků a odehraných představení. „Letos se s tím nějak vypořádáme, jsme v očekávání záchranného balíčku Ministerstva kultury. Příští rok ale bude asi pro všechny kulturní instituce, nejenom pro nás, velmi náročný,“ řekl dnes novinářům ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser. Pro sezonu 2021/2022 už s kolegy připravuje úsporná opatření.

Národní divadlo Brno už několik týdnů znovu hraje, přijalo řadu opatření pro bezpečnost zaměstnanců a návštěvníků divadla. Zaměstnanci s teplotou a příznaky respiračních chorob musí zůstat doma. Omezuje se kontakt mezi pracovníky jednotlivých úseků a oddělení. Diváci musí mít roušky, všechny prostory jsou vybavené dezinfekcí. Janáčkovo i Mahenovo divadlo jsou rozdělené na dva sektory, včetně foyer, toalet, šaten a bufetů.

Provoz divadla se odvíjí od doporučení epidemiologů. „Jsme připravení hrát do poslední chvíle, kdy to bude možné,“ uvedl Glaser. Kultura bývá to první, co se omezuje, doplnil. Zároveň se obává, aby diváky od návštěvy neodradilo vyvolávání atmosféry strachu z nákazy. Návštěva divadla s rouškou je bezpečná aktivita, míní Glaser.

V roce 2019 Národní divadlo Brno poprvé v tržbách za vstupenky prolomilo hranici 70 milionů korun. Celková částka narostla téměř o deset milionů oproti předchozímu roku. Diváků loni přišlo 232 634, tedy o 30 000 víc než o rok dříve. Letos jich za první pololetí mohlo přijít jen 57 732.

Reklama

Související témata:

Doporučované