Hlavní obsah

Polovina Američanů si myslí, že je čeká válka s Íránem. Bojí se i KLDR a Ruska

Polovina Američanů si myslí, že je v příštích pár letech čeká válka s Íránem, říká nový průzkum agentur Reuters a Ipsos.Video: Eva Soukeníková, Reuters

 

Reklama

51 % Američanů věří, že je v příštích několika letech čeká válka s Íránem. Vyplývá to z průzkumu, který prováděly agentury Reuters a Ipsos.

Článek

Přestože mají Američané podle průzkumu pocit ohrožení, jen málo dotázaných se vyslovilo pro preventivní vojenský úder. Pokud by Írán zaútočil proti USA jako první, čtyři z pěti Američanů by podpořili masivní nebo aspoň částečnou vojenskou odpověď.

Od loňského června, kdy agentury pořádaly obdobný průzkum, vzrostla obava z válečného konfliktu o osm procentních bodů.

Napětí mezi Íránem a Spojenými státy se v minulých týdnech vyostřilo. Spojené státy kvůli neupřesněné íránské hrozbě poslaly jako varování do oblasti Blízkého východu letadlovou loď a bombardéry B-52. Prezident Donald Trump pohrozil Íránu zničením v případě, že se Teherán rozhodne bojovat.

„Žijeme v období, kdy je hrozba vysoká, a naší prací je ujistit se, že ze strany Íránu nedojde k nějaké neočekávané situaci,” okomentoval vyostřené vztahy v úterý Patrick Shanahan, ministr obrany Spojených států.

V roce 2015 Spojené státy americké odstoupily z mezinárodní nukleární dohody s Íránem a prezident Trump zostřil rétoriku a obnovil exportní sankce.

Devětačtyřicet procent účastníků průzkumu nesouhlasí se způsobem, jakým Trump řídí americkou politiku vůči Íránu. S jeho postupem souhlasí 39 procent dotázaných.

Ohrožením není pro Američany jen Írán, ukázal průzkum. Pro 58 procent dotázaných představuje hrozbu Severní Korea, pro 51 procent Rusko.

Reklama

Doporučované