Hlavní obsah

Polovina Britů neví, že během holokaustu přišlo o život šest milionů Židů

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Koncentrační a vyhlazovací tábor Majdanek u polského Lublinu (ilustrační foto).

Reklama

Polovina Britů netuší, že během holokaustu bylo zavražděno 6 milionů Židů, odhalil nový průzkum. Většina respondentů se pak domnívá, že holokaust dnes už nezajímá tolik lidí jako dříve, vyučovat na školách by se ale měl.

Článek

Průzkum odhalil mezery Britů ve znalostech o druhé světové válce a systematickém vyvražďování Židů. Výzkumníci přišli na to, že o něco více než polovina Britů nevěděla, že nacisté během holokaustu zavraždili okolo 6 milionů Židů. Necelá čtvrtina britských občanů si myslela, že jich zahynuly „jen“ dva miliony nebo ještě méně, ukazují výsledky nového průzkumu. Poukázal na něj britský deník The Guardian.

Z průzkumu, jehož zadavatelem byla Konference o židovských materiálních nárocích vůči Německu, vyplývá, že naprostá většina dotazovaných Britů, okolo 89 %, o holokaustu slyšela. Asi tři čtvrtiny z nich pak věděly, že se jednalo o masové vraždění Židů.

Průzkum odhalil, že velká část britské společnosti má mezery i v otázkách, které se přímo týkají historie jejich země. Neví tak například, jak se Velká Británie stavěla k přijímání Židů. Až 67 % respondentů se domnívalo, že britská vláda povolila veškerou či alespoň částečnou židovskou imigraci. Ve skutečnosti ale vláda Velké Británie při vypuknutí války Židům zavřela dveře.

Celkem 76 % dotazovaných Britů pak nemělo tušení, co byl takzvaný Kindertransport, který se uskutečnil před začátkem druhé světové války. Jedná se o organizovanou záchrannou akci, v rámci které Spojené království přijalo téměř 10 tisíc židovských dětí.

Otázky průzkumníků směřovaly také k odkazu holokaustu v dnešní době. Většina britských respondentů je přesvědčena, že o holokaust se dnes zajímá méně lidí než dříve, a až 56 % Britů věří, že by se něco podobného jako holokaust mohlo opakovat i dnes. Respondenti se ale v naprosté většině shodují na tom, že je i dnes důležité, aby se děti ve škole o holokaustu učily.

„Jsme velmi znepokojeni tím, že vidíme hluboké mezery ve znalostech o holokaustu na základě této i předchozích studií, včetně událostí přímo spojených s Velkou Británií,“ řekl předseda Konference o židovských materiálních nárocích vůči Německu Gideon Taylor. „Přesto je ale pozitivní, že naprostá většina britských respondentů tvrdí, že by se o holokaustu mělo vyučovat ve školách,“ dodal.

Z průzkumu přitom vyšli Britové lépe než Američané, kterých se organizace dotazovala minulý rok. Až 48 % mladých Američanů ve věku 18 až 39 let nebylo schopno jmenovat ani jeden koncentrační tábor nebo židovské ghetto, které nacisté zbudovali během druhé světové války, přičemž u Britů se jednalo o „pouhých“ 32 %.

Studie zkoumala 2 tisíce dospělých Britů ve věku od 18 let v době mezi 29. zářím a 17. říjnem letošního roku.

„Celkem 88 % respondentů se domnívá, že je důležité, aby se ve školách stále vyučovalo o holokaustu, částečně proto, aby k něčemu podobnému znovu nedošlo. To je místo, kam musíme napřít naši energii. Vzdělání nejen zaplní mezery ve znalostech o holokaustu, ale přispěje také k tomu, aby se občané stali lepšími a empatičtějšími,“ shrnul výsledky výzkumu Taylor.

Reklama

Doporučované