Hlavní obsah

Ještě jim nebylo třicet, v ruce volant a mobil. Video ukazuje, co dělá polovina mladých řidičů v autě

Podívejte se, co se může stát, když používáte mobil za volantem.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nepozornost za volantem stále patří mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v Česku. Jen v červenci se stalo více než 1500 nehod kvůli tomu, že se řidiči nevěnovali dostatečně řízení.

Článek

Blíží se konec prázdnin a k dispozici jsou první statistiky o dopravních nehodách. Policie během července řešila téměř 9 tisíc nehod, z toho jich více než 1500 bylo způsobeno kvůli nepozornosti za volantem.

Hlavním důvodem nepozornosti je, že řidiči používají během řízení telefon. Nejvíce ohroženou skupinou jsou mladí řidiči do 30 let. Z průzkumu agentury STEM/MARK vyšlo najevo, že téměř polovina z nich za volantem běžně píše SMS zprávy a chatuje.

Během července zemřelo na českých silnicích 54 osob, z toho deset tragických nehod má na svědomí nepozornost. To znamená, že každý třetí den v červenci kvůli věnování se během jízdy jiným činnostem, například manipulaci s mobilním telefonem, přišel o život jeden člověk.

Podívejte se, kolik ztratíte sekund používáním mobilu v autě.

Ze statistik České kanceláře pojistitelů vyplývá, že nejčastěji používají mobil řidiči ve věku od 18 do 29 let. Kvůli tomu nabourá každý dvoustý řidič této věkové skupiny.

Kromě psaní SMS zpráv za volantem je častým nešvarem také telefonování, nicméně této činnosti vládne spíše střední generace řidičů ve věku 30 až 44 let. Během řízení volají celé dvě třetiny z nich, velká část k tomu však využívá zařízení handsfree.

Nejvíce mobil za volantem používají mladí řidiči do 29 let.

V roce 2017 bylo podle údajů BESIPu evidováno téměř 50 tisíc přestupků, kdy řidič během jízdy manipuloval s mobilem. Mezi hlavní nešvary patří telefonování, čtení nebo psaní SMS zpráv, pohled na displej či nastavování navigace během jízdy.

Jde vždy o velmi nebezpečnou činnost, která má vážné důsledky. Auto má delší brzdnou dráhu a řidič později reaguje na krizové situace. Za jednu sekundu ujede osobní auto při rychlosti 90 km/h 25 metrů. Při rychlosti 130 km/h to je 37 metrů.

Reklama

Doporučované