Hlavní obsah

Polská diplomacie má nového šéfa. LGBT považuje za „civilizaci smrti“

Foto: Twitter: Zbigniew Rau

Nastupující polský ministr zahraničních věcí Zbigniew Rau.

Reklama

Polskou vládu v době koronavirové krize a revoluce v sousedním Bělorusku nečekaně opustili dva důležití ministři. Premiér Mateusz Morawiecki hned ve čtvrtek představil jejich náhradu.

Článek

Ministra zdravotnictví Łukasze Szumowského ve funkci nahradí ekonom a expert na krizové řízení Adam Niedzielski, který od loňska vede státní zdravotní pojišťovnu. Zatímco Niedzielského experti hodnotí jako odborníka, který se vyzná v problémech polského zdravotnictví, osobnost nového ministra zahraničních věcí je kontroverzní.

Zbigniew Rau po loňských parlamentních volbách vedl zahraniční výbor polské sněmovny, za komunismu působil v opoziční Solidaritě a čtyři roky jako zástupce vlády spravoval Lodžské vojvodství. Pak se vydal kandidovat za národně-konzervativní stranu Právo a spravedlnost (PiS) do parlamentu.

O „civilizaci smrti“

Profesor práva a vysokoškolský pedagog se zkušenostmi z mnoha zahraničních univerzit si ve volební kampani zaplatil na Facebooku propagaci příspěvku, ve kterém přesvědčoval voliče, že je potřeba postavit se „ideologii LGBT“ a západoevropské „pekelné civilizaci smrti“, kterou označil dvěma duhovými vlajkami symbolizujícími hnutí za práva sexuálních menšin.

Podle Raua taková civilizace smrti „došla“ až k homosexuálním manželstvím, legalizaci zoofilie, pedofilie a eutanazie nejslabších a nemocných. „Nedávno jeden ze švédských vědců nadnesl potřebu legalizace… kanibalismu,“ napsal také polský současný ministr zahraniční.

Pod pláštěm ochrany klimatu se podle něj chce člověk „zredukovat už nejen na sexuální hračku, ale na obyčejnou svačinu“. Podle portálu Oko.press se přitom odkazoval na polský článek, který je překladem článku z amerického nacionalistického a xenofobního portálu Breitbart, jenž šíří dezinformace.

V roce 2016 Rau podpořil patroly členů fašistické organizace Národně-radikální hnutí, které pochodovaly po Lodži. Politik se také zúčastnil pochodů organizovaných radikálními nacionalisty.

Kurz směr USA se nejspíš udrží

Žádné velké změny kurzu polské zahraniční politiky se od Raua očekávat nedají. „V souladu s ústavou ji určuje premiér po dohodě s prezidentem. Naše zahraniční politika jde správným směrem,“ cituje Rauovo nedávné vyjádření server Onet.pl. Ministerstvo zahraničních věcí přitom v posledních letech podstatnou část kontroly nad diplomacií ztratilo: evropskou politiku řeší úřad vlády a transatlantickou pak prezident.

Polskou zahraniční politiku v posledních letech definuje snaha o co nejbližší vztahy se Spojenými státy a také konflikty s unijním centrem kvůli evropským penězům, klimatické politice, migraci, stavu právního státu či postavení sexuálních menšin v zemi. Prezident Andrzej Duda navíc usiluje o integraci států východní Evropy v projektu Trojmoří.

Ministr jako terč vtipů

Rau je už třetím ministrem zahraniční ve vládách řízených předsedou strany PiS Jarosławem Kaczyńským. První ministr Witold Waszczykowski se dostal do mezinárodního povědomí hlavně díky sérii přešlapů a nešťastných výroků.

Terčem memů a politické satiry se stal například kvůli seriózní zmínce o neexistujícím státu San Escobar nebo když vydával za obrovský úspěch to, že Polsko prohrálo hlasování o novém předsedovi Evropské rady v poměru 27 : 1

Jeho nástupce Jacek Czaputowicz se podobných výroků nedopustil, v poslední době ale čelil kritice opozice a komentátorů za to, že není aktivní a že to spíš vypadá, že svůj úřad vlastně vykonávat nechce. Ministr navíc oznámil svůj odchod v době vážné krize v sousedním Bělorusku, den po unijním summitu o situaci v Minsku.

Podle deníku Rzeczpospolita s odchodem Szumowského a Czaputowicze oslabila v národně-konzervativní vládě pozice premiéra a jeho „liberálnějšího“ křídla. Posílí naopak pozice radikální pravice, kterou vede ministr spravedlnosti a šéf koaliční strany Solidární Polsko Zbigniew Ziobro. Právě tomu je nový ministr Rau hodnotově nejblíž.

Změny ve vládě budou pokračovat, dvojice ministrů totiž nepočkala na avizovaný termín přestavby kabinetu. Ten Jarosław Kaczyński oznámil na září či říjen. Po prezidentských volbách se má rozhodování ve vládě centralizovat a dojít k větším personálním změnám.

Reklama

Související témata:

Doporučované