Hlavní obsah

Polská televize čelí obvinění z propagování nacismu. Je to pokus o zastrašení novinářů, tvrdí autoři reportáže

Reportáž polské televize TVN o neonacistech.Video: Klára Mališová, Youtube.com

 

Reklama

Polská televize TVN, vlastněná americkou firmou Discovery, si v neděli postěžovala, že čelí zastrašování. Prokuratura totiž předvolala jejího kameramana, kterého podezřívá z propagování nacismu. Kameraman Piotr Wacowski v přestrojení natočil na skrytou kameru reportáž o polských neonacistech. Ta Poláky šokovala, jelikož se miliony obyvatel Polska staly v minulém století oběťmi nacistů. Ti na záběrech z reportáže pálí dřevěnou svastiku, hajlují a oslavují výročí narození Adolfa Hitlera.

Článek

V provládních médiích se objevilo nařčení, že TVN údajný sraz neonacistů zinscenovala a zaplatila. Zazněla také kritika, že hajloval i kameraman, byť ten vysvětloval, že nic jiného mu nezbývalo. K útokům na TVN se přidali politici z vládních řad. Reportáž též ukazuje neveřejný hudební festival Orlí hnízdo. Na něm hrály kapely oslavující nacionalismus a napadaly národnostní a sexuální menšiny.

Polská zpravodajská televize se vůči nařčení ohradila. „Autoři reportáže postupovali v souladu se všemi normami investigativní žurnalistiky. Stavět toho, kdo odhalil zločinnou činnost, na roveň zločincům, považujeme za pokus o zastrašení novinářů,” zdůraznila. Zároveň dodala, že podala žalobu na osoby, jež tvrdily, že reportáž o polských neonacistech byla zinscenovaná.

Agentura Reuters připomněla, že americká velvyslankyně ve Varšavě Georgette Mosbacherová tento týden na schůzce s polskými zákonodárci varovala, že Kongres USA by v případě útoků na svobodu tisku přehodnotil podporu Polska. Ani vládní mluvčí, ani americké velvyslanectví podle Reuters dosud neodpověděli na žádosti o vyjádření ke kameramanově případu.

Nadřízený prokurátor mezitím shledal obvinění kameramana „předčasným“ a případ předal jinému státnímu zástupci.

Reklama

Související témata:

Doporučované