Hlavní obsah

Polská zoo bojuje o život devíti tygrů, naskládaní jako sardinky mířili v dodávce z Itálie do Dagestánu

Foto: AFP PHOTO / TVN24, Profimedia.cz

Jeden z tygrů převážený v dodávce z Itálie.

Reklama

aktualizováno •

Měli skončit v ruském Dagestánu, dlouhá a složitá cesta deseti tygrů naskládaných v dodávce ale naštěstí předčasně skončila na polsko-běloruské hranici. Auto se zbídačenými šelmami po dnech čekání na hranicích dorazilo v noci na čtvrtek do poznaňské zoo. Ošetřovatelé se k tygrům dlouho nemohli dostat kvůli stavu klecí. Jedno zvíře cestu nepřežilo.

Článek

Vyhublá, dehydrovaná zvířata se zapadlýma očima, opruzeninami a srstí od výkalů, ve stresu a bez vůle k životu. V takovém stavu skončilo devět tygrů převážených stovky kilometrů v dodávce z Itálie. „Situace je dramatická, stav zvířat je velmi špatný,” informovala z noci ze středy na čtvrtek poznaňská zoologická zahrada, v jejíž péči mají tygři zůstat nejméně několik dalších dní.

Dva tygři v lepším stavu zamířili z Poznaně rovnou do další zoo v Człuchově na severu země, zbylých sedm je už v péči poznaňských ošetřovatelů. „Nevíme, jak dlouho potrvá jejich léčba. Jeden z tygrů je ve velmi vážném stavu. Klece byly příliš malé, zvířata se nemohla hýbat, seděla ve vlastních výkalech. Miluju všechny zvířata, nespíme, pracujeme, snažíme se tu situaci vyřešit, děláme pro ně všechno,” řekla ve čtvrtek odpoledne se slzami v očích ředitelka poznaňské Zoo Ewa Zgrabczyńská.

Foto: ZOO Poznań

Pracovníci zoo se obávají, že se mříže uvolní a rozzuřený tygr by mohl personál napadnout.

Záchranu tygrů komplikovala polorozpadlá klec, která blokovala vstup do dodávky. Pracovníci zoo se obávali, že se mříže uvolní a rozzuřený tygr by mohl personál napadnout. Ve zbylých klecích bylo jedno mrtvé zvíře, ostatní tygři žijí, jsou ale apatičtí. Jeden samec je ve vážném stavu.

Foto: Mapy.cz

Do Dagestánu se měli tygři dostat z Itálie oklikou přes Bělorusko.

Vyčerpaná zvířata se do Poznaně dostala po dlouhé desetidenní cestě. Dodávka naplněná malými klecemi vyrazila minulé úterý z Itálie a měla skončit až v dalekém Dagestánu – ruské republice ležící na západním pobřeží Kaspického moře. Tam se měl transport dostat obrovskou oklikou přes Bělorusko.

Polští celníci auto přes unijní hranici pustili, stopku mu dali až běloruští pohraničníci – chyběla totiž potřebná veterinární povolení a řidiči neměli platná víza. Bělorusové proto dodávku vrátili do Polska, kde od soboty čekala na hraničním přechodu. Jeden z tygrů během čekání pošel, stav dalších se prudce zhoršil.

Do 500 kilometrů vzdálené Poznaně doprovodila tygry policejní kolona, správa dálnic zase prominula transportu mýtné. Podle poznaňské zoo byli tygři v autě naskládaní jako sardinky. Polská policie už obvinila dvaatřicetiletého Rusa, který dodávku řídil, jako svědky pak vyslýchá dva Italy.

Reklama

Doporučované