Hlavní obsah

Polské hovězí zadržené v Praze je podle veterinářů zdravotně nezávadné

Zadržené maso z Polska je podle veterinární správy zdravotně nezávadné.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Žádný ze vzorků masa, které veterináři v Praze zajistili v souvislosti s kauzou porážení nemocného dobytka v Polsku, neobsahuje salmonelu ani zbytky antibiotik. Seznamu to potvrdil Petr Vorlíček, mluvčí Státní veterinární správy. Žádné pochybení neshledala ani Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která kontrolovala vytipované pražské restaurace.

Článek

V rámci kontrol zaměřených na polské hovězí maso odebrali od 28. ledna do 6. února veterinární inspektoři 94 vzorků zásilek polského hovězího. Vyšetřena byla dosud necelá třetina vzorků, všechny výsledky byly negativní.

Ani Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa a ani nenašla žádné maso neznámého původu, řekl ČTK mluvčí Pavel Kopřiva. Kontroly byly reakcí na podněty související s kauzou prodeje polského hovězího z mrtvých či nemocných zvířat. V kontrolách bude inspekce pokračovat.

SZPI při kontrole restaurací prohlíží veškerou dokumentaci, která se vztahuje k původu masa. „Dokumentace musí být nejen u restauratéra, ale i u všech předchozích článků řetězu v takovém stavu, aby bylo možné původ masa sledovat až k chovu," uvedl Kopřiva. Vzhledem k závažnosti polského případu bude SZPI pokračovat v intenzivních kontrolách nejen restaurací v celém Česku, ale bude se pohybovat v celé tržní síti.

Kontrolu restaurací, ale i skladů a distributorů masa provádí také Státní veterinární inspekce. Ta uvedla, že v pražských restauracích se spotřebovalo 56 kilo hovězího z masokombinátu v Mazovském vojvodství, který po propuknutí skandálu přišel o licenci. Část masa zůstala ještě ve skladech restaurací, ale testy veterinářů zatím nepotvrdily v mase žádné nebezpečné látky. Dosud není známý výsledek testu na salmonelu.

Statistiku, která by zachycovala problematiku pražských restaurací, si nevede ani Česká obchodní inspekce (ČOI), která jinak kontroluje například dodržování gramáže pokrmů nebo objemu prodávaných nápojů. „Kontroly na nedodržení míry nápojů či jídel ČOI provádí, ale vždy se tak děje v rámci dalších kontrol, například kontroly letní turistické sezony, nebo v rámci různých kulturních akcí, jako je Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech apod., takže statistiku zaměřenou na restaurace v Praze nemáme,“ sdělila ČTK vedoucí tiskového oddělení inspekce Jana Jelínková.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) ve středu jmenoval jedinou restauraci, kde byl zjištěn problém s původem masa. Jednalo se o podnik U Moťáka v Praze 8, kde veterináři nedohledali datum zamražení a původ u 31 kilogramů masa, z čeho 9,5 kg bylo hovězí. Zda pocházelo z Polska, není zřejmé. Zda byla v restauraci na kontrole i SZPI, Kopřiva nesdělil. „Jména restaurací, kde kontrola dopadne dobře, neuvádíme. Pokud nějaké pochybení najdeme, výsledky okamžitě zveřejňujeme na webu Potraviny na pranýři," řekl Kopřiva.

Uvedl také, že SZPI s veterináři úzce spolupracuje, do některých restaurací chodí na kontrolu společně, do některých s časovým odstupem. Restaurace, kde se mohlo rizikové polské maso objevit, se tak buď již dočkaly nebo mohou očekávat inspekci od obou kontrolních orgánů. „Každý máme jiné kompetence. Veterináře zajímá zjednodušeně syrové maso, nás zajímá ve chvíli, kdy se z něj stává potravina. Pokud máme nějaké podezření, které z hlediska naší kompetence nemůžeme kontrolovat, voláme kolegy z veterinární správy a opačně," vysvětlil Kopřiva.

Polské hovězí odebírá několik velkých řetězců

Penny Market, Globus a Billa nebo Rohlík.cz uvedly, že mají hovězí maso pouze z českých chovů. Firma Ahold, která provozuje řetězec Albert, pak sdělila, že nyní žádné maso polského původu nedováží. Kaufland, Tesco ani Lidl to netvrdí, podle nich je však maso kontrolované a je dbáno o jeho kvalitu. „Maso pro naše prodejny odebíráme z kapacitních důvodů od českých i zahraničních dodavatelů," uvedla za Lidl Zuzana Holá. Podle ní řetězec odebírá od polských výrobců pouze tatarský biftek a některé uzeniny. „Ve všech případech se však jedná o velké dodavatele s vlastními jatky či prověřenými dodavateli surovin. Aktuální kauza se jich netýká," dodala.

Mluvčí Kauflandu Renata Maierl ČTK sdělila, že žádný z dodavatelů řetězce nepochází z problematické Mazovské oblasti. „Naše společnost odebírá maso pouze od prověřených dodavatelů," řekla.

Mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček uvedl, že polská jatka, kde se zjistily problémy, nedodávají do řetězce Tesco žádné čerstvé produkty. „Provádíme kompletní kontrolu všech produktů prodávaných v našich obchodech, které obsahují maso z Polska a nenalezli jsme žádné hovězí, které by pocházelo z dotčených jatek," sdělil.

Například řezníci v Globusu si mladé býky bourají sami. „Maso prodávané na váhu je také dokonale evidováno a informace o původu jsou zákazníkům na všech řeznických pultech k dispozici. Suroviny pro uzenářské výrobky pochází také z českého masa, které si sami bouráme, proto i tady garantujeme zákazníkům stoprocentní kvalitu," uvedla mluvčí Rita Gabrielová.

Reklama

Doporučované