Hlavní obsah

Polské Krkonoše jsou pro Čechy stále tajemné a neobjevené. Nabízejí přitom úplně jiný svět

Strmé kopce, desítky hradů a zámků, ale i nejkrásnější krkonošská chata. To jsou Krkonoše z polské stranyVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejvyšší české hory Krkonoše nenabízejí jen známá česká lyžařská střediska či výstup na Sněžku, ale zajímavé jsou i z druhé strany, z Polska. Češi polskou stranu Krkonoš objevují zatím jen velmi pozvolna, ta jim přitom nabízí úplně jiné pohledy i zážitky.

Článek

Krkonoše pro většinu Čechů znamenají především výšlap na Sněžku nebo lyžovačku ve Špindlerově Mlýně či Peci pod Sněžkou. Hory však mají své kouzlo i z Polské strany. Zatímco v Česku se Krkonoše pomalu svažují přes podhůří kolem Trutnova dál do nížin, v Polsku jsou strmé. Z nížin, které je obklopují, je obdivuhodný pohled na Sněžku.

Motivovat Čechy k návštěvě polských Krkonoš se snaží sdružení Krkonoše – svazek měst a obcí se sídlem ve Vrchlabí. „Čechy překvapí hlavně pohostinnost na horských chatách, služby, které se za poslední roky hodně zlepšily, a pak samozřejmě struktura hor, které z polské strany vypadají jako opravdu velké hory,“ říká Miroslava Chaloupská ze Svazku.

Když hovoří o pohostinnosti na polských chatách, zmíní rovnou jednu konkrétní. Zhruba pět kilometrů od polského krkonošského střediska Karpacz se u jezera Malý Stav nachází prý nejkrásnější krkonošská chata, Chata Samotnia. Romantická dřevěná chata s věžičkou nezaujme milovníky módních wellness pobytů v luxusních chalupách, ale spíš nadšené sportovce, kteří nepotřebují luxusní hotel. K Samotnie je totiž nutné se z Karpacze dopravit po svých, autem k ní nedojedete. A wellness v ní také nehledejte, poutníkům musí stačit jednoduché pokoje a několik společných sprch a toalet na chodbě. Výhledy na jezero nebo výšlap na Sněžku z druhé strany hor však za to stojí.

Záběry z chaty Samotnie, ale i další tipy na výlet v polských Krkonoších naleznete ve videu.

Reklama

Doporučované