Hlavní obsah

Polské madoně přidělaly duhovou svatozář, teď hrozí aktivistkám vězení

Foto: Profimedia.cz

Upravený obraz Černé madony čenstochovské.

Reklama

Loni tenhle případ vyvolal mezinárodní pozornost. Teď ho polská prokuratura posílá až před soud.

Článek

Na lavici obžalovaných stane polská lidskoprávní aktivistka Elżbieta Podleśná a její dvě kolegyně. Prokuratura je viní z urážky náboženského cítění.

Té se měly ženy dopustit, když loni na konci dubna u kostela sv. Dominika ve městě Płock vylepily samolepky. Byl na nich obraz Černé madony čenstochovské s upravenou svatozáří - zlatou barvu totiž nahradila duhová. Obžalovaným ženám teď hrozí pokuta nebo až dvouletý trest ve vězení.

Foto: Profimedia.cz

Polská aktivistka Elżbieta Podleśná.

„Na WC, koši na odpadky, transformátoru, značkách a stěnách budov rozlepily samolepky s upraveným obrazem Madony čenstochovské se svatozáří v barvách duhy, která je symbolem společnosti LGBT,“ citovalo rádio TOK FM zdůvodnění płocké prokuratury. Ta se odkazuje na článek 196 trestního zákoníku o urážce náboženského cítění.

Už loni vyvolal mezinárodní pozornost policejní zásah v bytě Podleśné. Policie u aktivistky provedla domovní prohlídku v 6 ráno a na několik hodin ji zadržela.

„Žádné blábolení o svobodě a ‚toleranci‘ NIKOMU nedává právo urážet pocity věřících lidí,“ napsal k tomu loni tehdejší ministr vnitra Joachim Brudziński, dnešní europoslanec. Následovaly protesty po celém Polsku a masové šíření „duhové madony“.

Černá madona čenstochovská je středověká ikona znázorňující Pannu Marii s Ježíškem, uctívaná jako ochránkyně Polska. K jejímu svátku 26. srpna, který roku 1904 oficiálně ustavil papež Pius X., se z mnoha částí Polska každoročně konají pěší poutě na Jasnou Horu.

Guerillová akce lepení samolepek přišla loni v době vyhrocené kampaně před volbami do Evropského parlamentu. Vládnoucí konzervativci v ní akcentovali téma svého odporu proti takzvané ideologii LGBT, tedy sexuálních menšin. Před prvním kolem polských prezidentských voleb, které proběhlo minulou neděli, se k tématu vrátil konzervativní prezident Andrzej Duda.

Reklama

Související témata:

Doporučované