Hlavní obsah

Polské surfování na 3. vlně: oxymetry zdarma, čínská vakcína i divoká párty

Foto: Profimedia.cz

Snímek z varšavské Nemocnice Ministerstva vnitra a administrativy (ilustrační foto).

Reklama

V Polsku znovu sílí covid-19. Jak se země s třetí vlnou vyrovnává? V nejvíce zasaženém regionu opět platí přísná vládní opatření, ve Varšavě se ale konají divoké párty a odpor podnikatelů neslábne. Vláda spoléhá na efekt očkování.

Článek

„Dnešní čísla ukazují, že třetí vlna je realita a nabírá na síle,“ prohlásil ve středu ráno ve vysílání Polského rozhlasu náměstek ministerstva zdravotnictví Waldemar Kraska. Podobně pak odpoledne mluvil i jeho ministerský šéf Adam Niedzielski. Čísla za úterý jsou v Polsku nejvyšší od konce listopadu, i tak jsou zhruba o tisícovku nižší než v Česku.

Za úterý 15 683 nakažených

Zatímco minulou středu polské ministerstvo zdravotnictví oznámilo 12 tisíc nakažených, o týden později je to o 3500 víc. V Polsku se za úterý provedlo 62,6 tisíce PCR testů a 17,5 tisíce antigenních testů. Pro srovnání: v téměř čtyřikrát menším Česku to bylo 35 tisíc PCR testů a 55 tisíc antigenních testů, což je dohromady zhruba o 10 tisíc testů víc než v Polsku.

Přibývá i pacientů v nemocnicích a rychle také těch, kteří jsou připojeni na umělou plicní ventilaci. Podle náměstka ministra zdravotnictví se pacienti s covidem-19 začali léčit na vlastní pěst. „Léčíme se sami. Z informací, které máme od lékařů z covidových nemocnic, se pacienti dostávají do nemocnice už ve velmi vážném stavu,“ řekl Kraska.

I kvůli tomu ministr zdravotnictví Adam Niedzielski ve středu oznámil, že lidé s potvrzenou nemocí covid-19 mají od státu právo na pulzní oxymetr. To je malý přístroj pro domácí použití, kterým se měří tep a hlavně hladina kyslíku v krvi. „Hlavním důvodem hospitalizace a úmrtí je příliš pozdní kontaktování lékaře. Použití pulzního oxymetru garantuje, že nepropásneme kritickou chvíli,“ řekl Niedzielski. Nemocní senioři dostanou oxymetr automaticky, mladší lidé pak na základě elektronické žádosti.

Data o počtu hospitalizovaných kvůli nemoci covid-19:

Podle Deníku Gazeta Prawna (GDP) kvůli novým číslům skončily i debaty o nevyužité polní covidové nemocnici na Národním stadionu ve Varšavě. „Dnes je to minulost. Uvažuje se o variantě navýšení počtu lůžek,“ napsaly v úterý noviny s tím, že v „dočasných nemocnicích“ podle celostátní statistiky obsazených už víc než polovina míst. Úplně plno v úterý hlásila například jediná „covidová nemocnice“ v dvousettisícovém městě Radom.

Tři týdny od rozvolnění

Vysoká čísla zaznamenali Poláci v třetím týdnu od částečného rozvolnění ekonomiky. Od 12. února se můžou ubytovávat v hotelích a penzionech a na poloviční kapacitu otevřela kina a divadla. Fungují i bazény, sauny a masérské salony.

V době rozvolnění denně přibývalo kolem 5 tisíc nakažených, teď je to až trojnásobek. Vláda tehdy ustoupila tlaku společnosti. Protiepidemická opatření se ve velkém porušovala a vznikly iniciativy sdružující „rebelující podnikatele“.

Vzpoura proti opatřením neskončila ani s částečným rozvolněním ekonomiky. Například velký varšavský pivní bar v polovině února jako člen iniciativy „OtwieraMy“ otevřel jako „pivní bazén“. Na sociálních sítích kolují záběry z nespoutaných párty s názvem Surfaři na třetí vlně.

Kvůli špatné situaci se už opatření musela znovu zpřísnit ve Varmijsko-mazurském vojvodství na severovýchodě země. Poměry se zhoršují i v dalších vojvodstvích, například v Podkarpatí na jihu země.

Současná vládní omezení platí do 14. března a podle náměstka ministra zdravotnictví Krasky jsou dostatečná. „Je ale nutné je dodržovat,“ uvedl politik vládnoucí strany Právo a spravedlnost. Za viníka nárůstu počtu nových případů označil tzv. britskou mutaci koronaviru, která se v zemi šíří.

Podle datového analytika Michała Rogalského, který už měsíce zpracovává a ověřuje polská data o epidemii, se situace sice horší, v tomto týdnu ale o poznání pomaleji, než se předpokládalo. „To, že je situace lepší, než se předpokládalo, neznamená, že teď vyrazíme na návštěvu ke známým. Musíme se dál hlídat. Jestli nebudeme, budou se muset prognózy korigovat, naneštěstí opačným směrem,“ napsal Rogalski na Twitteru.

„Ti, kteří měli přijít“, jsou na Twitteru

Student a nadšenec do statistiky Rogalski je v Polsku tak trochu obdobou českého „v březnu někdo přišel s matematickým modelem“. Data o pandemii začal původně sbírat a interpretovat sám pro sebe, záhy se jeho aktivita na sítích změnila v širokou občanskou iniciativu. Rogalského tabulky se pro řadu lidí staly věrohodnějšími než čísla zveřejňovaná polským ministerstvem zdravotnictví. Během druhé vlny na podzim totiž poukázal na rozpor v datech hygienických stanic – někde se „ztratilo“ na 22 500 případů nákazy. Ministerstvo chybu uznalo.

Epidemiolog a poradce premiéra Andrzej Horban v pondělí uvedl, že optimistická předpověď vývoje počítá až s 20 tisíci nakažených denně, ta pesimistická s až 40 tisíci. „Pokud to půjde špatně, znovu může denně umírat 500–600 lidí,“ řekl Horban v televizi TVN. Třetí vlnu ale podle něj Polsko může zvládnout lépe než vlnu na podzim, a to díky očkování seniorů a zkušenostem lékařů a celých nemocnic.

Vláda spoléhá na očkování a imunitu

O tom, že vláda počítá s mírnějším průběhem třetí vlny, píše i list GDP. „Probíhá proces očkování, do této chvíle se použilo 3,3 milionu dávek vakcíny, z čehož je téměř 1,2 milionu druhých dávek. Navíc, podle vládních odhadů může být už 8 milionů Poláků vůči koronaviru imunních,“ napsaly noviny. Rychlé tempo očkování umožňuje hustá síť očkovacích míst po celé zemi.

V případě očkovací látky od britsko-švédské AstraZeneky se věkový limit zvýšil z 65 na 69 let a debatuje se i o využívání dalších vakcín. Zatímco ruská vakcína Sputnik V má do Polska dveře zavřené, jinak se situace vyvíjí kolem čínské vakcíny od firmy Sinopharm. Používá ji už Maďarsko, a to navzdory tomu, že dosud neprošla unijním schvalovacím procesem.

Dodávka z Číny?

O možné polské objednávce mluvil v úterý po telefonu polský prezident Andrzej Duda se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. „Pan předseda Si Ťin-pching se k tomuto tématu vyjádřil pozitivně s tím, že pokud vláda bude mít zájem, budou rozhovory pokračovat a Čína je připravena uvolnit, prodat Polsku vakcínu,“ řekl ve středu na rádiu Plus Dudův tiskový mluvčí Błażej Spychalski.

Na objednávku z Číny to ale zatím nevypadá. „V tuto chvíli nemáme žádné rozhodnutí. Nemáme žádné výsledky výzkumu. Nedoporučuji používání této vakcíny,“ prohlásil ve středu ministr zdravotnictví Niedzielski na adresu čínské očkovací látky.

Vlažný názor na ruskou a čínskou vakcínu mají i sami Poláci. Z únorového průzkumu pro rádio RMF FM a deník DGP vyplynulo, že by očkování těmito látkami odmítlo 73 procent lidí. Očkovat by se nechalo 16,7 procenta dotázaných, hlavně starší lidé a voliči konzervativců.

Dobrou zprávou je pak středeční oznámení podpisu lodžské firmy Mabion s americkou společností Novavax. Měla by v budoucnu umožnit výrobu americké vakcíny proti covidu-19 v Polsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované