Hlavní obsah

Polsko je krok od úplného lockdownu, premiér viní demonstranty

Foto: Profimedia.cz

Zakrývej si ústa a nos, upozorňuje nápis v podchodu v centru Varšavy.

Reklama

Polsko přitvrdí v opatřeních proti koronaviru. Oznámení přišlo v den, kdy padly dva rekordy: nakazilo se 24 700 lidí a 373 lidí covidu-19 podlehlo.

Článek

„Náš systém zdravotní péče je na hranici kapacit. Podnikáme další kroky k jejich rozšíření, ale musíme zatáhnout nouzovou brzdu. Musíme docílit dramatického poklesu počtu nakažených,“ oznámil na středeční tiskové konferenci polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Za optimistickou variantu vývoje označil 25 000 až 30 000 nakažených denně.

Premiér: Protestuje na internetu!

Takové číslo podle ministra nezahrnuje efekty masových demonstrací z posledních dvou týdnů. Premiér Mateusz Morawiecki řekl, že demonstrace mohou mít vliv v podobě dalších 5000 nakažených denně.

„Není čas na hádky, není čas na světonázorové spory,“ apeloval ministr zdravotnictví. Kritici přitom právě vládě PiS vyčítají, že uprostřed pandemie odpálila „světonázorovou bombu“ spočívající v nálezu ústavního soudu z 22. října. Ten v Polsku výrazně omezil právo na umělé přerušení těhotenství. Ústavní soud přitom personálně ovládá vládnoucí strana.

„Moc prosím ty, kteří chtějí dál protestovat - protestujte dál, ale na internetu, a ne ve veřejném prostoru. Aby se za dva týdny rozsvítilo světlo v tunelu, musíme dodržovat bezpečnostní zásady,“ dodal premiér. V nemocnicích podle dat ministerstva zdravotnictví zbývá bezmála 8500 nemocničních lůžek a pouze 469 plicních ventilátorů, další jsou ale podle premiéra ve skladech.

Jeden krok před zákazem pohybu

Vláda nově od soboty zavírá všechny kulturní instituce, jako jsou kina, divadla nebo galerie a muzea. Na školách se prodlužuje distanční výuka do konce listopadu a nově se zavádí i pro první, druhé a třetí třídy základních škol. Mateřské školy zůstanou otevřené.

Nová omezení se týkají také nákupních center, kde se zavřou všechny obchody kromě potravin, drogerie, lékáren a služeb. Do konce listopadu platí omezení počtu účastníků na bohoslužbách, maximálně jeden člověk na 15 metrů čtverečních. Hotely mohou ubytovávat pouze hosty na služebních cestách.

Ve hře je i celostátní lockdown. „Pokud se epidemie dostane nad 70-75 případů na 100 tisíc obyvatel, budeme muset zavést národní karanténu. Zásadní zákazy přemisťování se, pohybu. Uzavření obchodu, služeb, části podniků,“ dodal premiér Morawiecki s tím, že od aktuální „nouzové brzdy“ je k celkovému lockdownu už jen jeden krok.

Reklama

Související témata:

Doporučované