Hlavní obsah

Polsko požaduje omluvu od Jeremyho Corbyna. Zveřejnil video, které prý zobrazuje zemi jako antisemitskou

Polská ambasáda požaduje omluvu od Jeremyho Corbyna.Video: David Krkoška, AP, Youtube.com

 

Reklama

Polské velvyslanectví v Londýně požaduje omluvu od předsedy britské Labouristické strany Jeremyho Corbyna. Na svém Twitteru totiž zveřejnil video, které podle něj neprávem zobrazuje Polsko jako antisemitskou zemi.

Článek

Jeremy Corbyn zveřejnil při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holokaustu na sociálních sítích video, ve kterém poslanec Alf Dubs vzpomíná na své dětství v nacisty okupovaném Československu. Lord Dubs byl jedním z takzvaných Wintonových dětí, kterým se díky pomoci Nicolase Wintona podařilo uprchnout do Velké Británie. Svůj životní příběh proto ve videu dává do souvislosti se současnou uprchlickou krizí a přetrvávajícím antisemitismem.

Ve videu se mimo dobových ilustračních záběrů objevují také záběry z polských protimuslimských protestů, ve kterých se objevují polské vlajky a scéna, při které jeden z demonstrantů zapaluje podobiznu žida.

Podle polské ambasády video zobrazuje Polsko jako antisemitskou zemi a jedná se o přehnanou generalizaci. „V rozporu s tím, co je vidět na videu, je Polsko pro židy jednou z nejbezpečnějších zemí v Evropě,” píše na Twitteru. Trvá proto na tom, aby bylo video staženo a Corbyn se za jeho zveřejnění omluvil.

Reklama

Doporučované