Hlavní obsah

Polsko rozprodá vakcíny do zahraničí, důvodem je nezájem o očkování

Foto: Profimedia.cz

Snímek z protestů odpůrců očkování z minulého měsíce ve Varšavě (Ilustrační fotogragie).

Reklama

Polsko se chystá přeprodat nadbytečné dávky vakcín. Zájem o očkování mezi Poláky klesá, přičemž preparáty firem Pfizer/BioNTech a AstraZeneca mají relativně krátkou dobu použitelnosti, píše dnes list Dziennik Gazeta Prawna.

Článek

První zásilka přibližně čtyř milionů dávek vakcín by podle něj mohla odjet už tento týden do Gruzie a na Ukrajinu. Zájem prý má také Vietnam nebo Austrálie.

Varšava předpokládá, že do konce roku prodá do dalších zemí desítky milionů dávek očkovacích látek proti covidu-19, které dříve nakoupila. Jejich počet se bude odvíjet od poptávky v samotném Polsku.

Rozhodnutí vlády je nejhmatatelnějším důkazem toho, že zájem o očkování mezi Poláky klesá, píše deník na svém webu s tím, že u některých zásob vakcín Pfizer/BioNTech a AstraZeneca může během dvou měsíců projít expirační lhůta. „Proto jsme zahájili jednání o jejich prodeji,“ uvedl šéf kanceláře premiéra a současně vládní zmocněnec pro očkování Michal Dworczyk.

Přeprodej nevyužitých dávek vakcín proti covidu-19 do třetích zemí podle deníku umožňuje dohoda s farmaceutickými společnostmi vyjednaná Evropskou komisí při nákupu vakcín. Jedinou podmínkou je, že prodávající na preparátech nesmí vydělat.

Polské úřady zároveň slibují, že budou mít vždy v zásobě několik milionů dávek vakcín. Varšava má letos podle smluv podepsaných s farmaceutickými firmami obdržet téměř 100 milionů dávek vakcín proti covidu-19.

Polsko očkuje proti této nemoci od prosince loňského roku. V zemi, kde žije přibližně 38 milionů obyvatel, zatím zdravotníci aplikovali lidem 31,5 milionu dávek preparátů, na 15 milionů Poláků je očkováno plně, napsala v pondělí agentura PAP.

Reklama

Související témata:

Doporučované