Hlavní obsah

Polsko se rozloučilo se starostou Adamowiczem. Do ulic Gdaňsku vyšly destíky tisíc lidí

Polsko se rozloučilo se zavražděným starostou.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

V Polsku se rozloučili se zavražděným starostou Pawlem Adamowiczem. Smuteční mše se zúčastnili přední představitelé polské vlády. Do ulic vyšlo skoro 45 tisíc Poláků. Sledovat smuteční mši na obřích obrazovkách mohli i obyvatelé Varšavy, Poznaně nebo Vratislavi.

Článek

Desetitisíce Poláků se dnes v Gdaňsku i dalších částech země rozloučily se zavražděným starostou přístavního města Pawlem Adamowiczem. Gdaňská policie odhadla, že se posledního rozloučení se starostou zúčastnilo okolo 45 tisíc lidí. Oblíbeného politika pobodal útočník při nedělní charitativní akci, třiapadesátiletý Adamowicz zraněním podlehl v pondělí. V celém Polsku byl od pátečního odpoledne až do dnešního večera státní smutek.

Adamowicz zastával funkci gdaňského starosty nepřetržitě 20 let.

Rakev s ostatky byla v pátek večer převezena z Evropského centra Solidarity do baziliky Nanebevzetí Panny Marie, kde se v sobotní poledne uskutečnil smuteční obřad. Cestou doprovodily starostu davy lidí.

Obřadu, který začal zpěvem státní hymny a mší, se zúčastnil předseda Evropské rady Donald Tusk, prezident Andrzej Duda, premiér Mateusz Morawiecki, někdejší vůdce hnutí Solidarita a bývalý prezident Lech Walesa a další bývalí šéfové státu a polských vlád, jakož i stovky starostů a primátorů z celé země i ze zahraničí. Přijel i bývalý německý prezident Joachim Gauck.

Do gdaňské baziliky, označované za třetí největší cihlový kostel na světě, se vejde 3500 lidí. Vzhledem k omezené kapacitě úřady zajistily přímý přenos z obřadu na osm obřích obrazovek. Stejnou možnost sledovat pohřeb měly i tisíce obyvatel Varšavy, Poznaně, Vratislavi či dalších měst. V bazilice šlo o teprve čtvrtý pohřeb od roku 1945. Pozůstalým poslal kondolence a růžence papež František.

Vdova Magdalena Adamowiczová vyzvala, aby lidé nepřinášeli na obřad květy a svíčky, ale raději přispěli na charitu. Na závěr obřadu poděkovala za soustrast. „Věřím, že Pawel bude s námi navždy. Věřím, že skončí vlna nenávisti,” uvedla v emotivním vystoupení.

Adamowiczová vybídla krajany i ke zpytování svědomí za postoje v dobách, kdy její muž byl terčem útoků a pomluv. I někdejší disident a duchovní Ludwik Wiśniewski apeloval, aby lidé přestali být lhostejní vůči otravování života země jedem nenávisti, pohrdání a lži v ulicích, politice, médiích i v církvi. „Člověk budující svou kariéru na lži nemůže zastávat vysoké funkce v zemi a od této chvíle na to budeme dbát,” zdůraznil a kostelem zazněl potlesk.

„Je to smutný den pro nás všechny v Gdaňsku. Máme pocit, že jsme ztratili někoho velmi blízkého,” řekl agentuře AFP Tomasz Cegliński. „Je mi 24 a tak starosta tu byl celý můj život. Každý rok jsme viděli, jak se město mění, a to i díky jemu. Je mou povinností tu být,” dodal.

Kvůli pohřbu a s ním spojeným dopravním omezením byla městská doprava v Gdaňsku dnes zdarma. Ulice v historickém centru, kde se obřad nevysílal, zely prázdnotou.

Reklama

Související témata:

Doporučované