Hlavní obsah

Polsko vyvezlo kontaminované maso do deseti států, dostalo se i na Slovensko

Polsko ročně vyprodukuje zhruba 560 000 tun hovězího. Okolo 80 procent masa se exportuje.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Polsko, Jeden z největších producentů hovězího v Evropě, vyváželo závadné maso. To se podle dostupných údajů mělo dostat do deseti států, mezi jinými i na Slovensko. Do Česka se maso dostat nemělo. Kauzu zveřejnila polská televize TVN24.

Článek

Polsko do zemí Evropské unie vyvezlo 2 700 kilogramů podezřelého hovězího. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek řekl hlavní polský veterinář Pawel Niemczuk. Maso se dostalo do deseti států, mimo jiné na Slovensko. Polsko informovalo české ministerstvo zemědělství, že maso z nemocných krav se do Česka nedostalo. Hlavní polský veterinář Niemczuk dnes uvedl, že bylo vyvezeno do Rumunska, Švédska, Maďarska, Estonska, Finska, Francie, Španělska, Litvy, Portugalska a na Slovensko. V Polsku se dostalo na více než dvacet míst.

Celou kauzu odstartovala polská televize TVN24, když před několika dny odvysílala reportáž o jatkách, kde se porážely nemocné krávy a s jejich masem se dále obchodovalo.

Jeden z reportérů se nechal na jatkách zaměstnat a pracoval tam tři týdny. Následně pořídil snímky zachycující závadné maso, které bylo dále určené ke konzumaci pro lidi. Zaměstnanci jatek z masa odkrájeli abscesy a tumory, aby nevypadalo špatně.

Polsko ročně vyprodukuje okolo 560 000 tun hovězího, přičemž 80 až 85 procent masa se exportuje. Podle expertů může konzumace podezřelého hovězího vést k závažným zdravotním problémům.

Předseda polského svazu chovatelů dobytka Jacek Zarzeczki nyní podle portálu Gazeta Pomorska navrhuje, aby na jatkách byly instalovány kamery, které by 24 hodin denně monitorovaly, co se tam děje.

Reklama

Doporučované