Hlavní obsah

Za hranicemi jsou učitelé prioritou. Ti polští dostanou vakcínu přednostně

Foto: Profimedia.cz

Očkování proti covidu-19 ve Varšavě.

Reklama

V Polsku se příští týden začne s očkováním pedagogů proti nemoci covid-19. Vláda učitele zařadila do prioritní skupiny.

Článek

S očkováním učitelů se v Polsku začne zřejmě už příští týden, kdy má do země dorazit prvních 500 tisíc dávek vakcíny firmy AstraZeneca. Právě tu polská Lékařská rada v úterý doporučila jako očkovací látku pro lidi mezi 18 a 60 lety.

Podobné věkové omezení při očkování AstraZenecou platí už v Itálii: do 55 let. Důvodem je to, že se třetí fáze klinických testů vakcíny neúčastnil dostatek lidí vyššího věku a panují tudíž obavy z nižší účinnosti očkování u seniorů.

V Česku se budou AstraZenecou očkovat i starší lidé. „AstraZeneca je zaregistrována pro dospělé bez horního věkového omezení a my postupujeme stejně. Některé země zavedly omezení pro důchodce, ale ze studií nevyplývá, že by se vakcína nemohla použít pro lidí nad určitý věk,“ řekl v úterý ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Polští učitelé jsou prioritou

Pedagogové spadají v polském očkovacím plánu do skupiny 1C, a k jejich očkování tak díky věkovému omezení pro použití AstraZenecy dojde dříve, než se plánovalo. Jako první se dostanou na řadu učitelé prvních a třetích tříd. Učitelé nad věkovou hranici 65 let budou očkováni vakcínou od firmy Pfizer.

Podle polského ministra zdravotnictví Adama Niedzielského mají mít pedagogové možnost naočkovat se ještě před seniory, aby se mohl zrychlit návrat dětí do škol a tím pádem ke standardní výuce. „Naočkování skupiny lidí nad 60 let nám zabere ještě přinejmenším duben a květen,“ řekl ve středu ministr v Polském rozhlase.

Ohlášení o očkování učitelů ale vzbudilo nevoli u šéfa školského odborového svazu ZNP Sławomira Broniarze. „Žádáme účinnou vakcínu, ne experimentování na učitelích a pracovnících ve školství. Kterou vakcínou se očkovala vláda?“, napsal Broniarz v úterý na Twitteru. Později Broniarz svoje vyjádření korigoval.

„Tuhle vakcínu neodepisujeme. Víme, že je schválena pro použití. Strach učitelského prostředí je způsobený hroznou komunikací vlády, protože zpráva z včerejší konference byla následující: máme vakcínu nevhodnou pro seniory, tak ji dáme učitelům,“ napsal odborový předák.

Pro televizi Polsat ve středu vysvětlil, že ministra Michała Dworczyk pověřeného koordinací očkování už o plošné očkování učitelů odbory žádaly před třemi týdny. „Vyslechli jsme si, že neexistuje šance na očkování učitelů dříve než na konci dubna, na začátku května,“ řekl Broniarz.

Naočkovaných je přes 1,2 milionu Poláků

Dworczyk odborům vzkázal, že AstraZeneca je plnohodnotnou očkovací látkou. „Všechny výroky zpochybňující její efektivitu jsou nezodpovědné. Vyzývám k rozhovoru s vědci a prosím o zdrženlivost ve vyjádření, které nemají nic společného s fakty,“ řekl politik.

Detaily o organizaci očkování učitelů má vláda oznámit v průběhu čtvrtka. Od začátku očkování 27. prosince dostalo v Polsku vakcínu přes 1,2 milionu lidí. Téměř 300 tisíc lidí už dostalo i druhou očkovací dávku. První na řadu přišla „skupina 0“, do které spadají lékaři, od 25. ledna probíhá očkování seniorů nad 70 let.

Reklama

Doporučované