Hlavní obsah

Polský řidič zabránil v Berlíně masakru. Útočníka zranil, policie prohledává nemocnice

Polský řidič zachránil životy lidí na trhu. S útočníkem bojoval do poslední chvíle.

 

Reklama

Co se dělo při útoku v Berlíně a kdo řídil nákladní auto? Policie rozkrývá teroristický útok na vánočním trhu.

Článek

Němečtí policisté postupně odhalují, co se dělo před a v době útoku na berlínském vánočním trhu. Nejprve díky údajům z GPS zjistili detaily o podivném chování kamionu, později na základě prohledání kabiny a zavražděného polského řidiče přišli s verzí, že muž zabránil útočníkovi v tom, aby pondělní útok skončil s mnohem větším počtem obětí.

Kamion, s nímž pachatel útoku na vánoční trh úmyslně najel do davu lidí, se podle dostupných informací předtím několikrát neúspěšně pokoušel rozjet již o několik hodin dříve.

Ukazují to údaje z GPS, které prozkoumal polský dopravce, jemuž kamion patří. V té době už přepravní firma neměla kontakt s řidičem, jehož mrtvolu později nalezla policie v kabině.

Kamiony stejného typu, jakým pachatel zaútočil na vánoční trh v Berlíně, jsou díky satelitní technologii pod stálým „dozorem". Z dat, která GPS na palubě nákladního vozu odeslala, je patrné, že v pondělí v 15:44 vůz nečekaně a neplánovaně nastartoval. V tu dobu byl odstaven a čekal na úterní vykládku. Po chvíli však motor opět zhasl.

Další pokus rozjet stroj přišel o více než hodinu později v 16:52 a motor pracoval do 17:37, aniž by se kamion pohnul.

„Řidič nepouštěl motor kvůli tomu, aby se v kabině zahřál, k tomu slouží jiné systémy. Vypadá to, jako by se s tím autem někdo zkoušel naučit jezdit. Měl problémy s jeho uvedením do chodu," citují polská média zaměstnance přepravní firmy Lukasze Wonsika.

K jízdě, při níž podle policie zahynulo nejméně 12 lidí, vyrazil vůz v 19:34 a na tržiště dorazil kolem osmé večer.

Řidič zabránil většímu masakru

Podle posledních informací ale původní řidič kamionu, který zemřel během útoku, nejspíš zabránil ještě většímu masakru. S odvoláním na výsledky pitvy o tom informoval deník Bild.

Nejčtenější německý deník uvedl, že sedmatřicetiletý Polák Lukasz U. byl malorážní zbraní zastřelen, až když se kamion po průjezdu částí vánočního trhu zastavil. Dosud se spekulovalo, že zemřel dříve, možná již v momentě, kdy pachatel kamion ukradl.

Na těle polského řidiče se našly také rány nožem, z čehož vyšetřovatelé usuzují, že v kabině kamionu došlo k zápasu. Podle Bildu je možné, že Lukasz U. sedící na místě spolujezdce v poslední chvíli stočil volant nákladního vozu, aby na trhu nepřejel ještě více lidí. Kamion trhem neprojel přímo, ale po 60 až 80 metrech skončil na silnici vedoucí po jeho okraji.

Policie pátrá po Tunisanovi

Německá policie podle médií pátrá v souvislosti s berlínským útokem na vánoční trh po podezřelém 21letém Tunisanovi. Hlásí se k salafistům, vyznavačům radikálního islamismu, a patří na seznam několika stovek nebezpečných islámských radikálů, který sestavily německé úřady. Stopy ukazující na něj se našly v kamionu.

Reportáž z Berlína po teroristickém útoku:

Berlín truchlí po teroristickém útoku.

Reklama

Související témata:

Doporučované