Hlavní obsah

Polský turista zahlédl pod Sněžkou medvědici se třemi mláďaty

Posledního medvěda v Krkonoších odstřelili v roce 1802 v Obřím dole. Od té doby se šelma v horách neukázala. Polský turista prý však minulý týden zahlédl medvědici s mladými.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Do Krkonoš se po více než 200 letech možná vrátili medvědi. Turista měl zahlédnout medvědici se třemi mláďaty na polské straně hor nedaleko Sněžky. Správci polské části parku nyní jeho oznámení prověřují a hledají stopy, které by přítomnost dvě staletí vyhubené šelmy potvrdily. Pokud by se medvěd do nejvyšších českých hor vrátil, šlo by podle správy Krkonošského národního parku (KRNAP) o senzaci roku.

Článek

Posledního medvěda v české části Krkonoš zastřelili v roce 1802. Od té doby tam šelmu nikdo nespatřil. Až do minulé soboty, kdy polský turista zavolal na policii, že v Sovím dole na úpatí Sněžky zahlédl medvědici se třemi medvíďaty. Policisté ihned kontaktovali strážce parku. „Medvíďata se dokonce postavila na zadní tlapy,” řekl Radiu Wroclaw, které o šelmě informovalo jako první, Michał Makowski z polského krkonošského parku.

Medvědi v Krkonoších? Rozhovor s mluvčím KRNAPu Radkem Drahným:

Video: Seznam Zprávy

Byť turista zvířata nevyfotografoval, správci jeho svědectví berou vážně. „Splést si medvěda s čímkoliv jiným je dost těžké, takže i když jde o pozorování z řad veřejnosti, přikládáme mu velkou váhu,” říká mluvčí KRNAPu Radek Drahný a dodává, že v návrat medvěda správci ani nedoufali: „Vždycky jsme si mysleli, že Krkonoše jsou hodně protkané turistickými cestami, že by medvěd v Krkonoších neměl klidného prostoru.”

Poláci už prověřili některé stopy, o nich však nebyli schopni říct, zda patří, nebo nepatří medvědovi. Jisté není ani to, zda se medvědice v horách usadila, nebo s mláďaty pouze migruje jinam. Přes Krkonoše takto v minulosti cestovaly i jiné šelmy, které tam však nezůstaly.

V případě, že by se medvědi do Krkonoš vrátili, nemusí turisté propadat panice. Stačí, když budou dodržovat pravidla bezpečného chování, jako je tomu například v Tatrách, kde je tato šelma běžná. „Medvěd je plaché zvíře, ale jsou okamžiky, kdy není radno mu vstupovat do cesty. Například i pokud má mláďata, což by mohl být ohlášený případ. Turisté by se také neměli pohybovat v okolí jeho brlohu. Měli by se pohybovat po značených stezkách, kde je vysoký výskyt lidského pachu, a zároveň si například hvízdat či hovořit,” vysvětluje mluvčí KRNAPu.

Lidé by podle něj však nyní raději neměli chodit do volného terénu, což v 1. zóně národního parku ani nesmějí. Správci parku zároveň každoročně v létě kvůli sběračům borůvek zakazují vstup mimo stezky v částech 2. a 3. zóny.

Reklama

Doporučované