Hlavní obsah

Polští hasiči zachraňovali jeleny, pod velkým stádem se probořil led

Foto: OSP Ińsko

Polští hasiči zachránili polovinu stáda jelenů.

Reklama

Mimořádnou akci mají za sebou polští hasiči ze Západopomořanského vojvodství. Zachraňovali stádo jelenů, pod kterým se na jezeře propadl led.

Článek

Asi třicetičlenné stádo jelenů se ve středu odpoledne propadlo do zhruba 70 centimetrů hlubokého jezera u vesnice Ścienne na severozápadě Polska. Hasičům se při náročné operaci podařilo 15 zvířat zachránit.

Hasiči vysekávali led, aby se mohla zvířata dostat na břeh. Přímo na led záchranáři jeleny vytahovat nemohli, tloušťka ledu byla totiž pouhých sedm centimetrů. „Zvířata byla ve třech skupinách vzdálených od sebe několik desítek metrů,“ cituje agentura PAP velitele zásahu Grzegorze Kacprzaka. Nejbližší část stáda byla vzdálená asi 50 metrů od břehu.

„Rozřezali jsme led směrem k břehu, vytvořili jsme v něm koridor a vytahovali jsme jeleny jednoho po druhém na souš, každé zvíře jsme chytili za parohy záchranným lanem,“ popsal zásah Kacprzak. Druhá skupina jelenů byla od břehu 120 metrů. I tu se hasičům podařilo zachránit.

Část jelenů ale ze strachu z lidí z břehu opět couvala na ledovou plochu. Jejich zachránci se je pak na břehu zkoušeli zahřát slámou.

I když hasiči pracovali i po setmění, nestačilo to na vysvobození asi 15 zvířat. Když se dostali k části stáda, která byla od břehu 250 metrů daleko, zvířata už byla mrtvá. Jeleni totiž do sebe ve snaze dostat se zpět na led naráželi a utopili se.

„Je to poprvé, co jsem viděl takové množství zvířat pod ledem, a to tuhle profesi dělám více než 24 let. V minulosti už se takové případy staly, ale nikdy to nebylo 28 zvířat najednou, na několika místech, a navíc tak daleko od břehu,“ dodal velitel zásahu.

Reklama

Související témata:

Doporučované