Hlavní obsah

Polští konzervativci shánějí přeběhlíky, opozičnímu senátorovi nabídli ministerstvo zdravotnictví

Foto: Senat RP

Jednací sál polského Senátu.

Reklama

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost se snaží zvrátit výsledek voleb v Senátu. Shání přeběhlíky z řad opozice, která má nově v horní komoře většinu.

Článek

Nabídku od Práva a spravedlnosti (PiS) už prý dostal senátor opoziční Občanské koalice Tomasz Grodzki. „Od důležitého politika koaliční strany PiS jsem dostal otázku, zda se nechci stát ministrem zdravotnictví. Kdybych o ni vyjádřil zájem, během 30 sekund bych tu funkci měl,” řekl senátor v Rádiu Plus. Nabídku prý zdvořile odmítl. Dalším tipem na přeběhlíky jsou dva senátoři z řad polských lidovců.

Strana PiS ve volbách přišla v Senátu o pohodlnou většinu, má teď 48 ze 100 senátorů. Stejný počet senátorů má i opozice, ta navíc může počítat i s hlasy třech nezávislých senátorů, kteří mají blízko k Občanské platformě. K PiS se nejspíš přidá čtvrtá nezávislá senátorka a poměr sil se ustálí na 51:49 pro opozici.

S tím se strana Jarosława Kaczyńského nechce smířit, ztráta Senátu totiž pro ni znamená komplikace při schvalování zákonů. „Nebude možné takové tempo jako v uplynulém volebním období, kdy se zákon přijal v Sejmu během jednoho dne, druhý den ho schválili senátoři a třetí den ho podepsal prezident. Takováto legislativní zkratka už nebude možná, protože Senát bude chtít pracovat normálně,” vysvětlil v rozhovoru pro Seznam polský politolog Rafał Matyja.

Podle předního politika PiS Ryszarda Terleckého strana s většinou v Senátu počítá. „Když se jeden senátor přidá na naši stranu, bude to pat, abychom měli většinu, potřebujeme přinejmenším dva. Vždycky jsou nějací rozumní lidí, kteří zvolí dobro Polska a postaví se na stranu dobré změny. Odhaduju, že to stane, možná ne hned, ale dříve či později ani,” řekl současný místopředseda Sejmu v Polské televizi.

V Sejmu, dolní komoře parlamentu, uhájili konzervativci většinu. Procentuálně historicky nejvyšší výhrou získali v přepočtu na mandáty 235 křesel ze 460, tedy o čtyři víc, než je hranice absolutní většiny.

Reklama

Doporučované