Hlavní obsah

Polští pendleři chtějí po své vládě, aby je pustila pracovat do Česka

Foto: Tomáš Svoboda

Ilustrační foto.

Reklama

Poláci pracující v České republice žádají od předsedy polské vlády Mateusze Morawieckého, aby pozměnil stávající omezení a usnadnil jim každodenní překračování hranic.

Článek

Petice s tímto požadavkem se na internetu objevila ve středu večer a dnes ráno pod ní bylo asi 3 000 podpisů, informuje agentura PAP.

Polští pendleři se domáhají zavedení „přeshraniční knihy zaměstnance“, ve které by byly údaje o zaměstnanci a zaměstnavateli. Další formulář by obsahoval potvrzení o jejich pracovním výkonu v daný den. Signatáři také žádají zrušení povinné dvoutýdenní karantény, které se musí po návratu ze zahraničí podrobit všichni Poláci.

Autoři petice upozorňují, že stávající opatření, přijatá minulý měsíc polskou vládou, znemožňují 47 500 Poláků nadále pracovat v Česku, čímž je připravují o živobytí.

„Nežádáme o žádné sociální výhody navíc. Chceme jen čestně žít, platit odvody a daně. Tato možnost je nám ale odpírána, čelíme nejisté budoucnosti a ocitáme se bez prostředků k obživě,“ píše se v petici.

Agentura PAP dodala, že podle českých statistických údajů v Česku pracuje zhruba 47 500 polských zaměstnanců. Tyto údaje nezahrnují osoby, které v Česku podnikají.

Už koncem března například přední výrobce lan a průmyslových textilií Lanex z Bolatic na Opavsku po novém nařízení polské vlády zařizoval pro polské zaměstnance, kteří jsou pro firmu klíčoví, ubytování v Česku. Polsko totiž od 27. března zavedlo pro pendlery čtrnáctidenní karanténu.

Reklama

Doporučované