Hlavní obsah

Polykali stovky kapslí hašiše, pak je pašovali do Grónska. Krajský soud v Brně rozdal tresty sedmi lidem

Lidé z Blanenska pašovali hašiš do Grónska.Video: Jan Kozel, Anastasija Kriušenko, Veronika Sodomová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Krajský soud v Brně ve středu udělil tresty sedmi mužům z Blanenska. Pašovali hašiš z Dánska do Grónska. Za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami dostali tresty od sedmi a půl do třinácti let vězení. Rozsudek ještě není pravomocný.

Článek

S vidinou rychlých peněz polykali kapsle s hašišem a převáželi je v těle z Dánska do Grónska. Sedm mužů z Blanenska Krajský soud v Brně ve středu odsoudil za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Působili v organizované skupině ve více státech, což jim u soudu přitížilo. Dostali tresty v rozmezí od sedmi a půl do třinácti let vězení.

Cesta kurýrů byla několik let stejná. Podnikli okolo patnácti výjezdů. Vyrazili z České republiky do dánské Kodaně, kde převzali hašiš v kapslích od hlavního organizátora obchodu. Tím je podle policie Američan Stanley Kenneth Groove, který je na útěku.

Členové skupiny vždy spolykali kolem sto padesátí kapslí s drogou po čtyřech až pěti gramech. Další den se letecky vypravili do Grónska, kde počkali na vyloučení kapslí a předali je jiným lidem ze zločinecké skupiny výměnou za peníze. Ty pak dovezli zpátky do Kodaně a rozdělili si je.

Podle rozsudku krajského soudu stálou část peněz v prvních letech dostával Petr Dvořáček, který byl hlavním organizátorem z české strany. Zajišťoval spojení s Groovem a rekrutoval kurýry z Blanenska. Pak ho vystřídali Václav Sekanina a Jan Sivera. Peněžní částka za jeden obchod se pohybovala kolem stovky tisíc korun.

Nejvyšší trest odnětí svobody na třináct let byl uložen Václavovi Sekaninovi, u kterého soud neshledal žádnou polehčující okolnost. Jan Sivera je odsouzený na dvanáct a půl let, Petr Dvořáček má jít do vězení na dvanáct let.

Žalobce Milan Richter je s uloženými tresty spokojený. „Kromě Kamila Šamonila, kterému byl uložen trest odnětí svobody na sedm a půl let, všem obžalovaným byla uložena trestní sazba víceméně v rozsahu, který jsem navrhoval,“ řekl Richter.

Dva obžalované, kteří od začátku trestního řízení svou vinu popírali, však soud zprostil obžaloby. Tvrdili, že z Dánska do Grónska cestovali jako turisté. Státní zástupce se proti zproštění jejich viny odvolal. „Já mám za to, že jejich podíl na útocích byl dostatečně prokázán,“ vysvětlil svůj čin Richter.

Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné. Někteří odsouzení a státní zástupce se už odvolali, ostatní si ponechali osmidenní lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Doporučované