Hlavní obsah

Pomáhala do poslední chvíle. Na pohřeb symbolu palestinských protestů přišly tisíce lidí

Zdravotnice Razan Nadžárová zemřela na následky střelného poranění.Video: AP

 

Reklama

Jednou z obětí pátečních palestinských protestů u hranice Izraele a Pásma Gazy byla jednadvacetiletá Palestinka Razan Nadžárová. Dobrovolnou zdravotnici zastřelili jen pár set metrů od domova v Chán Júnis, když pomáhala raněným. Na její pohřeb přišly tisíce lidí a stala se symbolem protestů.

Článek

Jednadvacetiletá dobrovolná lékařka Razan Nadžárová se v pátek stala další obětí obnovených palestinských protestů u hranice mezi Pásmem Gazy a Izraelem. Příběh dobrovolnice, jejíž jedinou zbraní byla pouze zdravotní vesta, obletěl svět.

V sobotu památku mladé Palestinky uctily tisíce lidí. Dívka se stala jedním se symbolů protestů a její podobizny zaplnily ulice města Chán Júnis.

Mladá dobrovolnice věřila, že ji ochrání lékařská vesta. „Bůh je se mnou, nemám strach,” řekla Razan svým rodičům, než odešla pomáhat raněným. „Bála jsem se o ni, ale Razan říkala, že se nebojí. Cítila povinnost pomoci a měla na sobě jasně viditelnou lékařskou vestu,” říká matka zastřelené dívky.

Podle agentury AFP je Nadžárová od konce března již 123. obětí násilí. Nejkrvavější protesty se odehrály 14. května, kdy Izraelci zabili 62 demonstrantů na hranici s Pásmem Gazy. V den, kdy Spojené státy otevřely své velvyslanectví v Jeruzalémě, které se přesunulo z Tel Avivu.

Reklama

Související témata:

Doporučované