Hlavní obsah

Pomáhat a chránit na horách. Policie si pořídila lyže v designu svých aut

Lyže pro policii jsou v barvách a designu policejních aut.

Reklama

Sjezdovky jsou oficiálně zavřené, hory přesto trpí pod návalem turistů. Policisté tak nazuli skialpy a vyrazili do terénu. Na dodávku lyží a vybavení koncem roku vypsali tendr. Vyhrálo české Lusti.

Článek

Milan Luštinec, majitel výrobce lyží Lusti, by letošní sezonu nejraději vymazal. Obchody se sportovním vybavením, kde se lyže prodávají, jsou zavřené, stejně jako sjezdovky. Zajímavou zakázku ale přeci jen vyrobil. Zvítězil v policejním tendru na skialpové lyže.

Lusti

Český výrobce lyží, snowboardů a dalších sportovních potřeb.

V období 2018/2019 měla firma obrat 29,5 milionu korun, o rok dříve byly tržby 49 milionů korun.

Majitelem společnosti je Milan Luštinec (vlastní 50 procent) a rakouská Gaspo- und Gartenmobel GmbH Ohlsdorf.

„Nejprve to byl jen obecný dotaz na skialpové lyže pro policii v návaznosti na předpokládaný letošní zvýšený nápor turistů na české hory v souvislosti s opatřeními proti covidu-19. Lyže i další vybavení by měly splňovat běžné nároky na turistickou úroveň lyžaře, tedy ne závodní, a na pohyb a jízdu po cestách a částečně i mimo upravený terén. Výběrové řízení na tuto první zakázku bylo vyhlášené až později,“ říká Luštinec. Do tendru na osm párů kompletního skialpového vybavení se přihlásil s lyžemi, které vychází z barev a designu aut Policie ČR.

Nákupy probíhají dál

Tím však policejní nákupy zimního vybavení rozhodně nekončí. „Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje v současné době policisty pro výkon služby na lyžích stále vybavuje, jak technickým vybavením, tak i s tím spojenou výstrojí,“ potvrzuje Magdaléna Vlčková, vedoucí oddělení tisku a prevence z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

„Letošní sezona je ovlivněna mnohými opatřeními, na něž reaguje i veřejnost. Proto i policisté musejí upravit či zacílit své každodenní úkoly tak, aby byli schopni zajistit veřejný pořádek, bezpečnost občanů či silniční provoz, a to ruku v ruce s návštěvností a průběžně měnícími se vládními opatřeními. V horských střediscích se soustředíme i na nové trendy návštěvníků, a to v úzké součinnosti a spolupráci i s Horskou službou ČR,“ dodává Vlčková.

I když to není úplně typické, policisté na lyžích nebudou zasahovat poprvé. Už se tak stalo v roce 2011 v Orlických horách. Tehdy ale v rámci kontroly rekreačních chat a chalup ve svém služebním obvodu vyrazili na běžkách a sněžném skútru.

Lyže pro Horskou službu

Pro Lusti to nebyla první zakázka pro instituci. „Před pár lety jsme dělali lyže pro Horskou službu ČR, Horskou službu v Polsku a pár lyží i pro Horskou službu na Slovensku. Vlastní design na lyžích má i KRNAP,“ dodává Luštinec.

Reklama

Doporučované